Nazomer in november, wordt het nog kouder?

Oke vandaag was het niet bepaald nazomers te noemen in Oostenrijk, de bewolking overheerste en in de ochtend stond er nog een föhn. In de middag volgde regen en ondertussen regent het op veel plaatsen. Tirol en Vorarlberg hebben daarbij een beetje geluk, hier ligt de sneeuwgrens tot onder de 1800 meter. Maar verder is het amper winters te noemen, en de eerste week van november brengt ook geen winter. Nee de komende dagen kunnen we (met een paar mitsen en maren) nog genieten van nazomerweer.

Morgen belooft het voor een deel van Oostenrijk mooier te worden, ten Noorden van de hoofdkam schijnt van Vorarlberg tot in Noord-Stiermarken de zon flink. Lager in de dalen kan mist en nevel blijven hangen. In het Zuiden domineert de bewolking en kan er lokaal wat motregen vallen. Daarbij is het zeker voor begin november niet koud, in de bewolking 11 tot 15 graden. Met zon 16 tot 18 graden.

Zondag is het op meer plaatsen zonnig, maar tegelijkertijd ligt er onder de 1000 meter ook dik nevel pakket. Deze lost maar moeizaam op. De temperaturen stijgen nog ten opzichte van zaterdag, lokaal kan het 20 graden worden.

Meer zon en warmte zien we op de maandag, alleen in Oost-Tirol is het opnieuw bewolkt en kan er regen vallen. Elders erg warm voor november, in Salzburg kan het maar liefst 21 graden worden. Vorstgrens over de 2500 meter. Dinsdag brengt nagenoeg geen veranderingen.

Vanaf medio volgende week wordt het onzekerder en enigszins spannender. Depressie’s vanaf de oceaan komen dichterbij, maar het Europees model houdt ze nog voldoende op afstand. Met andere woorden, het wordt föhnig en aanhoudend warm. Met regen in Oost-Tirol en elders meest zonnig en warm weer.

Maar het Amerikaans model maakt het hogedrukgebied boven Rusland zwakker waardoor het kleinere lagedrukgebiedje op de oceaan boven Centraal Europa komt te liggen. Hierdoor stroomt er tijdelijk koelere lucht naar Oostenrijk en kan het woensdag maar vooral donderdag sneeuwen tot onder de 1500 meter. Kortom een kleine verandering kan grote gevolgen hebben op het weerbeeld. We zullen zien wat er gaat gebeuren.

Jeroen Elferink

Tekst

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...