Nazomer niet weg te slaan, wordt het ooit nog eens slecht?

Het is ongekend warm en zonnig voor midden oktober, zo kwam het kwik afgelopen nacht in Abtenau niet onder de 17 graden. Ook vandaag was het opnieuw flink zonnig en flink warm, lokaal tot zelfs 26 of 27 graden. Kortom deze fase van de nazomer is ongekend, gaat het ooit nog eens slechter worden?

Het grote weerysteem boven centraal en oost Europa zit volledig op slot. Ondanks de komst van zelfs verschillende (ex) orkanen zoals vandaag Leslie boven Portugal en Spanje, wilt de blokkade maar niet breken. Hierdoor ligt Oostenrijk constant in een Zuidelijke stroming en met voldoende invloed van de blokkade is het ook nog eens helder. Helaas verandert er weinig aan deze situatie, het ‘slechte’ weer gaat met een bocht om Oostenrijk heen. Zo ook ex orkaan Leslie, die juist het Middellandse zeegebied intrekt. Hier wordt het de komende dagen echt behoorlijk slecht.

Morgen beginnen we de dag opnieuw met veel zon, met daarbij een stevige föhn wind. Hierdoor kan de dag lokaal al flink warm starten, maar er zijn ook dalen waar de wind zoals gebruikelijk wegvalt en het nog flink koel is. In de middag warmte het overal op naar 19 tot 25 graden, daarbij veel zon. Echter trekken er in de middag enkele hogere wolkenvelden over de Oostelijke deelstaten.

Dinsdag verandert er maar weinig, al neemt de föhn duidelijk in kracht af. Hierdoor zijn de nachten kouder, en is het overdag niet meer extreem warm. Maar met 20 tot 23 graden op de tellers, bij veel zon, is het zeker niet koud. Normaal hoort het nu een graad of 13 á 14 te zijn. Kortom fijn nazomer weer.

Woensdag en donderdag lijken op elkaar, met vooral in West-Oostenrijk aanhoudende blauwe luchten. Wel is de stroming de atmosfeer wat zwakker geworden waardoor er makkelijker mist en nevel banken ontstaan. Deze lossen soms moeilijker op. Verder met veel zon zéér mild bij 18 tot 21 graden. Donderdag middag trekken er wat sluierwolken over.

Richting het weekend helaas weinig verandering. Er waren berekeningen die met slechter weer kwamen, maar deze zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Sterker nog de luchtdruk loop tijdens het weekend opnieuw op en het belooft stabiel te blijven.

En daarmee blijft het droog en meest zonnig, pas vanaf 23 oktober is er pas een significante verandering mogelijk.

Kortom de nazomer is voorlopig maar niet weg te krijgen en zullen we moeten genieten van zonnig herfstweer.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...