Nazomer verdwenen met kou en sneeuw

Inntal gisteren, met uitzicht op Kufstein en de Inn (foto: Stefan Kaptein)

Nazomer verdwenen, vandaag wordt de nazomer ingeruild voor kou en sneeuw. Gisteren was het nog stralend kaiserwetter met strak blauwe luchten en aangename temperaturen. Vanaf vandaag is dat totaal anders.


Een slepend koufront ligt momenteel boven Oostenrijk. Deze ochtend regent het soms even flink door met hoeveelheden tussen de 5 en 15mm. Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 2500 meter. De komende 48 uur blijft het koufront slepend liggen over Oostenrijk.


Hierboven is het slepende front voor vandaag en morgen goed zichtbaar. Op een paar droge momenten vanmiddag en vanavond na regent het op de meeste plaatsen aan 1 stuk door. Vanmorgen ligt de sneeuwgrens nog rond de 2500 meter, morgenavond zal dit rond de 1300 meter zijn. In de bergen en enkele hogere dalen valt dan sneeuw.

Op de meeste plaatsen boven de 1300 meter valt 5 tot 10 centimeter sneeuw in totaal. Vanaf 2000 meter kan nog meer vallen. Lokaal toch nog 20 centimeter. De middagtemperatuur vandaag ligt tussen de 8 en 14 graden, morgen zal dit overal onder de 10 graden zijn.


Woensdagochtend kan er nog een laatste sneeuwbui vallen. De sneeuwgrens is dan inmiddels gedaald naar 1000 meter. Hierdoor kan lokaal gesproken worden van de eerste echte wintereinbruch. De middag verloopt vervolgens overwegend droog en vanuit het noorden breekt spaarzaam de zon door. Het wordt niet warmer dan een graad of 10. De vorstgrens ligt rond de 1500 meter en op 2000 meter vriest het 3 of 4 graden. Kortom winter in de bergen. Door de lagere temperaturen kunnen op de gletsjers de sneeuwkanonnen weer aan.


Donderdag en vrijdag volgen een tweetal rustige en zonnige dagen. Onder leiding van een sterk hogedrukgebied blijft het droog. De nachten verlopen helder en daardoor koud. Op sommige plaatsen kan het 2 tot 6 graden vriezen. Overdag komt het kwik maar moeizaam boven de 10 graden.


Het weekend brengt dan met een föhn verzachting. Een gigantisch lagedrukgebied (deels restanten van tropische storm Pablo) liggen ten westen waardoor de stroming zuidwestelijk is. Droog blijft het ondanks de föhn niet altijd. Geregeld trekken er storingen over bij een wisselende sneeuwgrens tussen de 1400 en 2100 meter. Geregeld staat er veel wind en volledige droge dagen zijn een zeldzaamheid. Van winterweer is voorlopig nog geen sprake, maar van nazomer ook niet. Kortom het is normaal herfstweer voor begin novemberen de nazomer is verdwenen.

Jeroen Elferink

Antwoord op de kijkersvraag van gisteren:

Meerdere antwoorden konden dus goed zijn

Grote Banner Chalet Bramberg

Banner Chalethuren Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht