Nazomer´s met 17 graden, maar de sneeuwval komt snel terug…

Na een aantal koude en sneeuwrijke weken, heeft de winter tijdelijk een pauze ingelast. Vandaag maar vooral morgen lijkt het soms wel bijna nazomer, met temperaturen die de 17 of zelfs 18 graden kunnen bereiken.

Deze ochtend is dit de situatie, een krachtig lagedrukgebied ligt boven de Britse eilanden en stuwt aan de Oostzijde warme lucht vanuit Afrika Europa in. Echter zijn de nachten momenteel al vrij lang (minstens 14uur donker) waardoor er momenteel een inversielaag in Oostenrijk ontstaan is. Het is dus best fris in de dalen, met regionaal vorst. Maar wie al wel iets de bergen op gaat, komt in de zachtere lucht terecht. Vanmiddag bereikt deze lucht ook de dalen.

Zowel vandaag als morgen is het in vrijwel heel Oostenrijk zonovergoten en mild. Vanmiddag kan het met een aantrekkende sudföhn 15 of 16 graden worden in het Inntal maar ook de metropoolregio van Salzburg. Maar morgen komt hier nog een schepje bovenop… de vorstgrens trekt zich volledig terug naar ruim 3500 meter. In de Noordelijke föhn-dalen zijn temperaturen van ruim 17 of 18 graden mogelijk. Bizar als je nagaat dat het hier enkele dagen terug nog sneeuwde.

Koeler blijft het in de Zuidelijke en Oostelijke regio’s. Mogelijk blijft het zelfs lang mistig rondom het Waldviertel.

Gelukkig volgt er zaterdag een snelle omschakeling, het koufront wat vandaag nog boven West Europa hangt trekt snel over. Oostenrijk komt hierdoor weer terug in de koude polaire lucht en een nieuwe Nordstau is in de maak. Hierboven is te zien dat de stroming weer prachtige Noord(-westelijk) wordt. Zaterdag zakt hierdoor de sneeuwgrens snel, tegen de avond kan het weer sneeuwen tot in de meeste dalen!

Zondag ochtend vallen er talloze sneeuwbuien aan de noordkant, hier ligt de sneeuwgrens ook het laagst. Ongeveer tussen de 300 en 500 meter, vrijwel overal dus sneeuw. Richting het Zuiden ligt de sneeuwgrens een fractie hoger en zijn dus ook natte sneeuwbuien mogelijk. De hoeveelheden zijn nog onzeker, maar tussen de 10 en 20cm is wel reaal. Op de hoofdkam en in staulagen, zoals de Arlberg, is een goede halve meter mogelijk.

Ook na zondag blijft het koud, dit was dus toch echt de laatst stuiptrekking van de (na)zomer. De winter lijkt voorlopig door te zetten, wat goed nieuws is voor de wintersportgebieden.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.