Raakt Nederland zondag ingesneeuwd?

Nederland maakt zich op voor een zwaar maar boeiend weer-weekend. Het kan wel eens een weekend worden die we ons over 40 of 50 jaar nog zullen herinneren. Tenminste als we de huidige uitvoer van de weermodellen moeten geloven. We maken aankomende zondag namelijk kans op een herhaling van de sneeuwsituatie uit 1979 en ijzelramp van 1987. Natuurlijk herhaalt het weer zich nooit, elke situatie is uniek, maar deze bijzondere gebeurtenissen uit de weergeschiedenis van Nederland komen wel het meest overeen met wat we nu op de kaarten zien.

De (synoptische) situatie

Verloop van het lagedrukgebied, klik voor een betere weergave (tijdpad vrijdag tot maandag)

Een actief lagedrukgebied afkomstig vanaf het Iberisch Schiereiland trekt via Frankrijk zondag naar ons land toe. Het lagedrukgebied neemt vochtige en warme lucht afkomstig vanaf de oceaan mee. Op datzelfde ogenblik ligt een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Hierdoor ontstaat er een scherp grensvlak tussen zeer koude lucht in het noorden van ons land en zeer zachte lucht in het zuiden. Terwijl het lagedrukgebied in de nacht naar zondag ons land binnenkomt geeft deze koude lucht tegengas en dwingt het laag te stoppen/op te lossen. Precies op dit grensvlak tussen zeer zachte lucht en zeer koude lucht gaat de meeste neerslag vallen. We noemen een dergelijk grensvlak ook wel een LMG, een Lucht Massa Grens. Bekijk dit super handige filmpje over de uitleg daarvan hier.

In de loop van de zaterdagmiddag of avond bereikt de storing het zuiden van het land, waar de lucht ook nog zacht is. Hier valt de neerslag als regen (groene kleur). Maar eenmaal als de neerslag de grote rivieren oversteekt, en in de koudere luchtlaag komt, gaat de neerslag over in sneeuwval (blauw). Interessant in dit verhaal is het vlak tussen beide neerslagsoorten, want hier kan het tot ijzel komen (rood). IJzel is heel gevaarlijk, dat is namelijk regen bij temperaturen onder nul. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht, glijd de mildere oceaanlucht over de koude luchtsoort. Er ontstaat op hoogte dus een gebied met warme lucht waar de sneeuw smelt in regen. Maar aan de grond vriest het.

Nog noordelijker liggen de temperaturen op alle hoogtes onder nul en waait een stevige oostenwind. Op de wadden zijn windstoten van ruim 100 km/u mogelijk en ook op het vaste land kan de wind uithalen naar 60 tot 80 km/u. In combinatie met temperaturen tussen de -3 en -6 graden, want de aangevoerde lucht hier wordt zondag enkel kouder, gaat de sneeuw stuiven.

Tot zondag middag zou in de noordelijke provincies makkelijk 10 tot 20 centimeter sneeuw kunnen vallen. De laatste uitvoer van het Europees model komt zelfs met 25 centimeter in de regio Emmen. Het zullen Siberische taferelen worden waarbij sneeuwduinen van wel een meter hoog gevormd kunnen worden. Dit deel van het land kan dus letterlijk ingesneeuwd raken.

Maar het Europese model maakt het nog bonter, maandag volgt volgens dit model een tweede actieve storing vanuit het zuiden. Het hele verhaal herhaalt zich nog een keer. Samen met de sneeuwlaag van zondag kan er een strook ergens in het noorden of midden van het land een sneeuwlaag van 40 tot 50 centimeter vallen. Maar het Amerikaanse model ziet dit wat minder zitten en laat de maandag een stuk droger. Opnieuw valt er in het zuiden regen en ijzel bij temperaturen boven nul.

Pluim Europees model


Pluim Amerikaans model

Op dit moment zitten de twee hoofd weermodellen redelijk op 1 lijn. De kans dat dit of een goed te vergelijken scenario uitkomt schat ik nu op 70 procent. Vooral noord Nederland maakt grote kans om ingesneeuwd te raken. Ook de ijzel kan in een deel van het land (waarschijnlijk rondom de grote rivieren) veel overlast en schade veroorzaken. Het is nog niet 100 procent zeker, maar de kansen zijn gewoon erg groot. Als dit wel gaat gebeuren schrijven we unieke weergeschiedenis.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. De buffy(s) zijn weer te bestellen. We hebben weer een partij binnen gekregen maar let op! Op = Op. Wees er dus snel bij.

Voor een vriendenprijs van € 7,95 per buffy kunnen we deze versturen. Verzendkosten, transactiekosten is inclusief voor Nederlandse verzending. Indien we de buffy’s dienen te versturen naar België dan komt daar nog een kleine bijdrage bij. Je kunt deze buffy’s bestellen op de website van FANtastisch Oostenrijk.

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht