Nederland: opnieuw noodweer deze namiddag

Het is vandaag voor de 3e keer in slechts 4 dagen raak in Nederland. Later vanmiddag en in de eerste helft van de avond trekt een smalle maar uiterst felle buienlijn met veel onweer van zuidwest naar noordoost over Nederland. De buien kunnen gepaard gaan met zware windstoten van 90-120 km/uur. Bij de buien is ook opnieuw kans op hagel, lokale windhozen en veel neerslag in korte tijd.

Het noodweer ontstaat op een koufront die overtrekt, gekoppeld aan een actieve depressie die momenteel met zijn kern boven Frankrijk ligt. Het koufront vormt de grens met de warme lucht waar Nederland momenteel nog in ligt, en de koelere lucht waar we morgen mee te maken krijgen. Het verloop van deze storing is hier prachtig te volgen.

De verwachting is dat buienlijn rond 17:00 uur Zeeland en Zuid-Limburg aan doet, en rond 18:00 uur te hoogte van de grote rivieren ligt. Erg hinderlijk voor de avondspits hier. Maar vanaf dit moment activeert de buienlijn verder en wordt feller van karakter. Rond 19:00 zijn dan onder andere Noord-Holland, Flevoland en de Veluwe aan de beurt. Op dat moment zijn de buien waarschijnlijk ook het zwaarst. En als laatste (ongeveer rond 21:00 uur) is ook de provincie Groningen aan de beurt.

Opvallend zijn juist de zware windstoten die gaan voorkomen tijdens de passage. Berekeningen lopen uiteen van 75 tot 120km/u per uur. Samen met de wolkenbreukachtige neerslag gaat dit zeker de nodige schade opleveren.

ESTOFEX: ”A level 2 is issued mainly for large hail and severe convective wind gusts and to a lesser extent tornadoes.”

ESTOFEX, een Europese centrale voor noodweer, heeft voor Oost-Nederland de één na hoogste voorwaarschuwing geven. De waarschuwing is geldig voor grote hagelstenen, zware windstoten en zelfs de kans op een lokale windhoos of tornado!

Live Buienradar
Kortom hou de radar’s en luchten vandaag goed in de gaten. Opnieuw gaat het flink spoken in Nederland. Wees voorzichtig en ga indien mogelijk tijdens de buienpassage niet de weg op!

Jeroen Elferink

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht