Nederland reist per vandaag makkelijker naar Oostenrijk

Vaccinatiebewijs

Nederland reist per vandaag makkelijker naar Oostenrijk

Vanaf vandaag is Nederland van de lijst (virusvarianten) afgehaald door Oostenrijk. Dit houdt in, dat Nederlanders vanaf die datum in eerste instantie een geldige dubbele/volledige vaccinatie met recente negatieve PCR test nodig hebben om Oostenrijk binnen te komen.

Maar….. Indien je een aanvullende boostervaccinatie hebt genomen, dan hoef je geen negatieve PCR-test te tonen.  Voor Nederlanders die hieraan voldoen, vervalt de quarantaineplicht. Naar aanleiding van een herbeoordeling van de situatie omtrent het coronavirus en het risiconiveau, haalt Oostenrijk diverse landen van de lijst met virusvariantgebieden, waaronder dus ook Nederland.

Vanaf 24 januari 2022 geldt dat Nederlanders in Oostenrijk NIET meer in quarantaine hoeven. In onderstaande tabel is te zien wanneer je wel of geen negatieve PCR test nodig heb, let wel op de geldigheidsduur van de vaccinaties (bron). Een eenmalige vaccinatie met Johnson & Johnson (Janssen-vaccin) is momenteel nog geldig bij binnenkomst, maar voor de 2-G status om restaurants etc. binnen te komen is een booster nodig tijdens je verblijf in Oostenrijk.

Status PCR Test
2x gevaccineerd (of 1x met Janssen) JA
3x gevaccineerd (of 1x met Janssen + booster) NEE
Hersteld JA
Hersteld, daarna 1x gevaccineerd: JA
Hersteld, daarna 2x gevaccineerd NEE
Hersteld, gevaccineerd, hersteld NEE
1x gevaccineerd, daarna hersteld JA
1x gevaccineerd, daarna hersteld, en daarna nog een keer gevaccineerd NEE
2x gevaccineerd (of 1x met Janssen), daarna hersteld NEE

Beperking geldigheid vaccinatie in Oostenrijk vanaf 1 februari 2022

In Oostenrijk blijft de 2G-regel (volledig gevaccineerd of genezen) van kracht. Vanaf 1 februari wordt de geldigheidsduur van de dubbele vaccinatie teruggebracht naar 180 dagen. De boostervaccinatie blijft wel 270 dagen geldig. Het vaccinatiebewijs is geldig vanaf de dag van vaccinatie. De geldigheid van een herstelbewijs blijft 180 dagen.

Vaccinatiestoffen en geldigheidsduur

In Oostenrijk worden alle door de EMA goedgekeurde vaccinaties erkend. Dat zijn momenteel BioNtech/Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna en Novavax. Voor binnenkomst in Oostenrijk zijn andere vaccinaties ook geldig; deze vaccins verschaffen echter géén toegang tot restaurants, kabelbanen etc.

Uitzonderingen voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar hebben in Oostenrijk geen 2G-bewijs of test nodig, m.u.v. de stad Wenen; hier geldt een testplicht vanaf 6 jaar.

Leeftijd Volledig Gevaccineerd (Geen booster) Niet Gevaccineerd Hersteld
Tot 12 jaar Hoeven geen bewijs te overleggen Hoeven geen bewijs te overleggen Hoeven geen bewijs te overleggen
12 t/m 15 jaar (geboren na 31-08-06) PCR bij binnenkomst (2G+ regel) Ninjapas PCR bij binnenkomst (2G+ regel)

Kinderen vanaf 15 jaar geboren voor 1 september 2006 gelden dezelfde regels als voor volwassenen, om te voldoen aan de 2G regel hebben voldoen aan de eisen omschreven hierboven. De PCR test naast 2 vaccinaties is niet geldig ook zij moeten een boosterprik hebben gehad.

Gratis testen

Het testen van schoolplichtige kinderen en het testen voor terugkeer naar huis is in Oostenrijk gratis mogelijk. U kunt bij uw accommodatie of lokale VVV terecht voor informatie over de beschikbare testlocaties.

Geldige certificaten

Oostenrijk accepteert de zg. ‘groene pas‘ van de EU. Ook de papieren vaccinatie- en herstelbewijzen worden als toegangsbewijs geaccepteerd, mits deze  door officiële autoriteiten of een arts in het Duits of Engels zijn opgesteld.

Alle actuele informatie over de huidige maatregelen is ook te vinden op austria.info, de website van het Oostenrijks Toeristenburo.

Ook kunnen jullie ons Liveblog lezen inzake Corona.

Corona Reiscertificaat

Colada Sport2000 banner

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...