Nederlandse skibanen hebben het zwaar

Snowworld Zoetermeer

Snowworld

Nederlandse skibanen hebben het zwaar. Door de huidige situatie zijn de skischolen en -banen afgelopen winter nauwelijks open geweest, de branchevereniging BIS vreest voor het verdwijnen van de bedrijfstak.

Het afgelopen winterseizoen was een raar seizoen waar de skigebieden niet of alleen open gingen voor de lokalen bewoners. De maatregelen om het virus en de druk op de zorg aan te pakken heeft ook een wisselwerking op de skibanen en scholen in ons land. Deze zijn door de maatregelen sinds maart 2020 bijna niet open geweest en omdat er toch geen wintersportvakanties waren kwamen er ook bijna geen mensen. Daarom trekt men bij de Indoor Skischolen (BIS) aan de bel en eist vanuit de overheid meer steun. Indien dit niet gaat gebeuren dan dreigt deze bedrijfstak te verdwijnen. Dit zou een groot gemis zijn aldus interim voorzitter Daniel Schinkel.

Ruim 1 miljoen wintersporters

Van de ruim een miljoen wintersporters brengen in normale tijden 550.000 elke winter een bezoek aan een van de vele indoorbanen die Nederland rijk is. Op het hoogtepunt zijn er 1400 mensen werkzaam en biedt het plek aan circa 600 stagiaireplekken van verschillende Nederlandse sportopleidingen. Als deze branche wegvalt zou dit betekenen dat veel minder sport- en trainingsmogelijkheden gaat bieden alsmede veel plezier voor zowel recreatieve- als topsporters.

Nederland telt volgens de Nederlandse Ski Vereniging 140 plekken en verenigingen voor wintersport, het gaat hier om 7 grote indoor skihallen, veertien skibanen buiten en 53 indoor rolbanen. Men kan nu nog gebruikmaken van de verschillende steunpakketten vanuit de overheid, maar de pakketten vergoeden maar een deel van de vaste lasten en personeelskosten, de rest komt  uit de buffers van de ondernemers of uit de eigen zakken van de bedrijfseigenaren.

Buffers slinken snel

In een normaal jaar bouwt men in de winter voldoende buffers op om de zomer te overbruggen, door de maatregelen is men genoodzaakt om een heel jaar nauwelijks omzet te maken maar wel de buffers op te maken. “Van september tot en met 15 december konden een aantal skibanen beperkt open. Daardoor hebben we gemiddeld 40 procent van een normale omzet gedraaid in de winter. Ondertussen moeten de skibanen wel netjes onderhouden worden, de veiligheid gecontroleerd, materiaal vervangen” aldus Schinkel die zelf een indoorbaan runt in Utrecht.

Oplossing

Zelf denkt de branche een oplossing te zien in een vergoeding voor niet verkochte voorraden zoals de gesloten detailhandel eind december en begin dit jaar kreeg. Hiermee kunnen niet alleen de vaste lasten en personeelskosten vergoed worden maar ook een deel van de misgelopen omzet. Er is inmiddels door de branche een brief richting het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport gestuurd.

Zelf weet Schinkel ook wel dat men niet voor de volle 100% gecompenseerd kunnen worden, maar men hoopt hiermee wel verder te kunnen komen.

Skigebieden gesloten

Europa ging qua reizen op slot waarbij de hele wereld op oranje gezet werd, dit betekende dat men als toerist niet op wintersport konden. Het negatief reisadvies begon in november 2020. Skigebieden in Italië en Frankrijk bleven dicht terwijl Zwitserland onder voorwaarden open bleef. Ook Oostenrijk opende haar skideuren maar alleen voor dagjes mensen en lokalen, ook hier gold hotels en dergelijke bleven dicht. Ook kon men in maart nog  in Winterberg en Willigen de piste op, ook hier gold onder voorwaarden.

Meer in ons liveblog.

Bron: Trouw

Banner Indoor Ski & Snowboard Zaanstad

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...