Boven de nevel zonnig kaiserwetter

Boven de nevel zonnig kaiserwetter
Vandaag gaat het een prachtige skidag in de bergen worden. Vooral boven de nevel en mist die in vele dalen aanwezig is schijnt de zon uitbundig vandaag. Maar de komende dagen overheerst juist de bewolking weer. Ook wordt het weer gevoelig kouder. Direct na het weekend volgt sneeuwval als een nordstau opgang komt.

Vanmorgen starten we de dag regionaal koud, onder een heldere hemel vriest het soms matig tot streng. Maar er zijn ook dalen waar hardnekkig nevel en lage bewolking hangt. Laat je niet afleiding door dit ochtendgrijs, want eenmaal de bergen in schijnt de zon uitbundig. De grens van het ochtendgrijs hangt tussen de 800 en 1200 meter. In de loop van de dag lost het grijs op en schijnt de zon ook in de meeste dalen uitbundig. Enkel aan de grens met Duitsland, en in Karinthië, blijven lage wolkenvelden mogelijk. Het wordt daarbij aangenaam met temperaturen veelal rond of iets boven nul vanmiddag.

Komende avond is het eerst nog helder en koelt het in de besneeuwde dalen hard af. Tijdens de nacht raakt het veelal weer bewolkt en stagneert de afkoeling.

Morgen overheerst de bewolking in alle deelstaten, enkel rondom de hoofdkam kan de zon nog doorbreken. Het is een grijze en soms wat kille dag. Ook voert de noordoostenwind koudere lucht aan, op 1500 meter zakt de temperatuur terug naar -6 tot -10 graden. Uit het wolkendek kan soms al een sneeuwvlokje vallen.

Veel sneeuw valt er vrijdag niet

Vrijdag volgt meer sneeuwval als een zwakke nordoststau tot ontwikkeling komt. Dit type stuwing is vrij zeldzaam en komt niet vaak voor in Oostenrijk. Het is ijzig koud en overal kan het geruime tijd licht sneeuwen. Opnieuw kan er meer sneeuw in het Tiroler Unterland vallen, dit gebied profiteert vaak het meest van dit type stuwing. De minste sneeuw valt in Karinthië. Meer dan 10cm wordt nergens verwacht.

Tijdens het weekend verliest de noordoost stuwing kracht maar blijft het wel bewolkt en koud, op 1500 meter vriest het overdag veelal rond de -10 graden. In de loop van zondag draait de stroming naar het noorden. Direct na het weekend volgt dan een nordstau met sneeuw voor de gehele noordkant van Oostenrijk. Mogelijk houdt de nordstau tot het volgende weekeinde aan. Als dat zo is kan er veel verse sneeuw bijvallen, misschien wel een dump. We gaan het volgen!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Chalet.nl grote banner 900-600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Intersport Twinsport banner 1200x700

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×