Niet alleen in Oostenrijk slecht weer maar ook heel centraal Europa

Niet alleen slecht weer in Oostenrijk maar ook heel centraal Europa

LUCHDRUK1
Het is niet enkel in Oostenrijk slecht. Heel centraal Europa heeft te maken met slecht weer, overstromingen en hoosbuien. Dit komt doordat een relatief klein lagedrukgebiedje ingesloten zit in een blokkade van hogedruk op de oceaan.

LUCHDRUK2
Door deze drukverdeling stroomt koude lucht via de Noordzee Frankrijk binnen en warme vochtige lucht uit de Middelandse zee via Oostenrijk naar Noordoost Nederland. Deze 2 luchtsoorten mengen zich maar slecht en botsen op meerdere plekken tussen Nederland en de Alpen (alle zwarte streepjes, ook wel vore’s genoemd). Op de deze vore’s komt het tot zware hoosbuien met onweer en hagel. Probleem is, is dat er maar weinig stroming is en daardoor buien lang op dezelfde plek blijven hangen.

wassermassen-waelzen-sicham-mittwoch-durch-den-nie_201606020752_full (1)
Hierdoor kwam het lokaal tot flinke overstromingen, vooral ons eigen Limburg maar ook het zuid Duitse Beieren zijn flink getroffen.

Maar nu terug naar het weerbericht voor Oostenrijk
(en straks een blik op Nederland)

oostenrijkmorgen
De dag begint nog grotendeels droog met zelfs enkele opklaringen. Vooral in het Salzburgerland kan de zon nog eventjes goed schijnen. De lucht warmt snel op en rond het middaguur is het overal aangenaam met temperaturen over de 20 graden. In de middag groeien stapelwolken weer snel uit tot flinke buien. Vooral in West Tirol, Voralberg en Stiermarken komt het tot flinke buien met onweer, hagel en windstoten.

Zaterdag lijkt op een kopie van de vrijdag. Opnieuw in de middag weer flinke buien met onweer, hagel en windstoten. Overal kan het tot flinke buien komen, maar opnieuw liggen de ‘hotspots’ in onder andere Tirol. Veel goed nieuws is er niet voor de dagen erna. De buiigheid neemt enkel maar toe en het kan wel eens tot flinke overstromingen komen. Kijk dus goed uit de komende dagen als je verblijft in Oostenrijk.

Voor Nederland :
vore1
Boven het oosten van ons land ligt momenteel een vore zo goed als stil. De vore vormt een scheiding tussen 2 luchtsoorten. In het oosten de warme benauwde lucht en in het westen de kille noordzeelucht. Op deze scheiding zijn opnieuw een paar flinke buien ontstaan, soms met veel onweer en regenwater. Deze scheiding trekt vanavond langzaam in westelijke richting maar deactiveert wel wat. Vannacht ligt de vore over het Westen maar tot flinke buien komt het hier niet.

Morgenochtend ligt de vore op de Noordzee en zitten we (met uitzondering van Zeeland) overal weer in de warme en benauwde lucht. Het kan opwarmen tot 26 graden (terwijl het in Zeeland frisjes blijft met 15 ).

vore2
Maar de lucht is behoorlijk vochtig en onstabiel en al snel ontstaan nieuwe onweersbuien. De hoogste kans op onweer is weggelegd voor Friesland, Overijssel, Gelderland en Limburg. Tijdens buien kan er veel regen vallen, flink onweren en tot harde windstoten komen. Elders is het een prima zomerdag. In de avond trekken de buien de Noordzee op en doven langzaam uit.

Zaterdag verloopt het rustiger en nog warmer. Lokaal kan het 27 graden worden. Het komt niet meer tot grootschalige onweer, maar een lokale bui kan nog altijd ontstaan. Grootste kans hierop is weggelegd voor zuid Nederland. Ook de zondag verloopt zomerachtig.

Een fijne avond gewenst.
Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk.

golfclub mittersill stuhlfelden  golfclub mittersill stuhlfelden

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×