Nieuwe föhnstorm opkomst

Föhnstorm, ruim een week geleden kwam het in delen van Oostenrijk tot een föhnstorm. Ook komend weekend wordt er opnieuw een föhnstorm verwacht. Het stromingspatroon verandert deze dagen dermate dat de wind weer uit een zuidwesthoek gaat waaien. Daarmee wordt het ook zachter.

Deze ochtend is het op de meeste plaatsen nog bewolkt en valt er regen of sneeuw. De sneeuwgrens ligt tussen de 2000 meter in Tirol tot 1000 meter in Kärnten. In deze regio kan in een enkel inneralpine dal de sneeuw zelfs tot 800 meter vallen. Later deze ochtend wordt het droger en vanmiddag zijn er opklaringen. Soms komt de zon er nog even goed bij. Het kwik stijgt naar 7 tot 8 graden. Op 1500 meter is het 6 graden in Vorarlberg en Tirol tot -1 in Niederösterreich.

Vanavond wordt het overal helder en vannacht kan het enkele graden vriezen.


Morgen volgt een vriendelijke dag. November start met veel ruimte voor de zon en prima temperaturen voor het jaargetij. In enkele dalen zal wat mist of nevel liggen, maar dat los snel op. De middag verloopt lang flink zonnig. Alleen Vorarlberg en delen van Tirol doen niet lekker mee. Hier trekken vooral hogere wolkenvelden over. Later raakt het in Vorarlberg zelfs helemaal bewolkt. Bij dit alles ligt het kwik tussen de 7 en 14 graden.


Het weekend brengt een zuidwestelijke stroming. Rondtollende lagedrukgebieden scheren rakelings langs Oostenrijk. Door de stuwing die aan de Italiaanse kant ontstaat gaat er bij ons een föhn waaien. Zaterdag maar vooral zondag komt er een stormwind in de bergen te staan.


Zaterdag volgt een warmtefront met veel bewolking en wat regen in de ochtend. Hierbij trekt de wind op sommige bergtoppen naar 70 tot 100km/u. Tijdens de middag blijft de wind doorstaan maar volgen er wat opklaringen. Lokaal kan de zon er nog even goed bijkomen. Dan stijgt het kwik ook direct naar 14 tot 17 graden in de dalen.

Zondag is het wisselend bewolkt maar lang droog. Toch staat er juist deze dag de hardste wind. De föhnstorm kan pieken tot over de 120km/u. Helaas is de kans groot dat veel (gletsjer)skigebieden dicht zullen blijven. Het kwik in de dalen ligt tussen de 11 en 18 graden. Aan het eind van de middag volgt vanuit het westen regen.


Na het weekend wordt het langzaam koeler en medio komende week kan de sneeuwgrens weer even zakken naar circa 1300 meter. Het blijft wisselvallig met soms veel wind maar ook zonnige momenten. Van echt winterweer is voorlopig geen sprake.

Jeroen Elferink

Colada Sport2000 banner

Banner Indoor Ski & Snowboard Zaanstad

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...