Nieuwe gondel en stoeltjeslift in Kitzbühel

Afgelopen week vermeldde we al in het artikel over de Fleckalmbahn dat er wel elders in het skigebied van Kitzbühel liften worden gebouwd. Op de Kitzbüheler Horn zullen twee nieuwe liften worden gebouwd. De meeste mensen zullen dan gelijk denken dat St. Johann weer verder in het gebied investeert. Dit is alleen niet het geval, want aan de andere kant van de Kizbüheler Horn heeft Kitzbühel ook nog een klein skigebied. De meeste Nederlandse toeristen zullen vast wel hebben gehoord van dit kleine gebied tijdens hun vakantie in Kitzbühel of Kirchberg, maar zullen waarschijnlijk hier nooit hebben geskied. Het gebied trekt ook niet ontzettend veel bezoekers ’s winters en dat is een probleem wat moet worden opgelost.

De berg waar het allemaal begon

Op 15 maart 1893 maakte pionier Franz Reisch op de Kitzbüheler Horn de eerste hoog-alpine skiafdaling van Oostenrijk. Het was het begin van het skitoerisme in Kitzbühel.  De eerste skilift van Oostenrijk is later wel de Hahnenkammbahn geweest, maar desondanks is de Kitzbüheler Horn wel de “Hausberg” van Kitzbühel. Vanaf het begin van deze eeuw is Kitzbühel het hoofdgebied, de Hahnenkam regio, flink gaan uitbreiden en moderniseren. De Horn bleef echter achter. Het gevolg hiervan is, dat het skigebied voor de toeristen niet meer interessant genoeg was. Vanwege de historie van het gebied is sluiten geen optie. Daarom kwam er in 2015 een soort masterplan voor de Horn. De Hausberg moet een interessant familiegebied worden.

De eerste grote stap was kunstsneeuw, want tegenwoordig is skiën zonder kunstsneeuw bijna niet mogelijk en vooral als het gebied aan de zon kant van de berg zit.  In 2016 werd er een “ondersteunende” kunstsneeuwinstallatie gebouwd. Hierdoor kregen een aantal pistes sneeuwkanonnen. De volgende stap was het gebied leuk voor kinderen maken. Dit kan onder andere gedaan worden met een funslope. Zo was er afgelopen seizoen het KitzSki Family Park en de Audi Quattro funslope.

Oude tweepersoonsliften zijn alleen niet zo familievriendelijk, dus daar moest ook verandering in komen. En na wat plannen is die verandering gekomen en zullen de Brunellenfeld en Raintallift worden vervangen door een 6-persoonsstoeltjeslift en een 10-persoonsgondel.

Sneeuwkanonnen Kitzbühelerhorn

6SB Brunelle en 10 EUB Raintal

De stoeltjes worden inmiddels van beide oude liften afgehaald en de eerste palen zullen spoedig worden omgehaald. Op 8 december 2018 om 8:30 worden beide liften in gebruik genomen. De Raintallift is de oudste van het stel. De baan komt oorspronkelijk uit 1967 en is in 1987 gemoderniseerd. De Brunellenfeld komt uit 1988.

De 6SB Brunelle zal bijna hetzelfde spoor volgen als de oude Brunellenfeld, maar het bergstation zal nu naast het bergstation van de Horngipfelbahn zijn. De liftstations zullen hetzelfde er uit gaan zien als die van de Jufenlift. De 6SB Brunelle zal overigens Leitner Premium Seats krijgen met kap en verwarming. Ook zal een nieuw soort ophanging van het stoeltje er voor zorgen dat hij niet gaat schommelen door de wind. De duur van de rit zal van 8,6 minuten naar 4 minuten worden beperkt.

De 10 EUB Raintal zal een compleet ander spoor gaan volgen. Het bergstation zal op de plek komen waar nu de oude Brunellenfeld eindigt. De lift wordt dus een stukje langer, maar zal ook een stuk verliezen. Het dalstation zal een stuk hoger komen te liggen. Deze komt nu op 1460 meter boven zeeniveau te liggen aan het begin van het skipad. De reden hiervoor is dat liften voor herhaalafdalingen niet meer op zuidhellingen onder de 1450 meter worden gebouwd.  Er is overigens gekozen voor een gondel, omdat de lift op een bepaald punt 90 meter boven de grond zweeft. De cabines zullen de nieuwe Symphony 10 zijn, die extra ruim zijn. Het design is gemaakt door Pininfarina.

Ook zal de Raintalafdaling nog sneeuwkanonnen krijgen. De totale kosten van het project zullen rond de 17 miljoen euro liggen. Hieronder hebben we nog een aantal foto’s van hoe de lift er uit zal zien. We zullen komende zomer regelmatig updates maken rond de bouw van beide liften.

Alpen Reizen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht