Nieuwe hittegolf onderweg naar Oostenrijk

Nieuwe hittegolf onderweg naar Oostenrijk

Een nieuwe hittegolf is onderweg naar Oostenrijk. Halverwege de nieuwe week stijgen de temperaturen met flink wat zon flink, regionaal komt het kwik weer uit boven de 35 graden!

Vandaag start de nieuwe hittegolf officieel omdat de temperatuur vrijwel overal alweer boven de 25 graden uitkomt. Toch verloopt de zondag zeker niet overal zonovergoten, wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar vaak af. Daarbij kan in het Salzburgerland of Oberösterreich nog een licht buitje vallen. Kortom een prima zomerdag, maar wellicht net niet goed genoeg voor een mooie zwembaddag. Maar voor buitenactiviteiten kan het niet perfecter; niet te zonnig of te warm.

Morgen stijgt de temperatuur in de westelijke deelstaten met veel zon verder richting de 30 graden. Ook in Karinthië en Stiermarken kan het met geregeld veel zon ook weer 30 graden worden. Maar een zwakke verstoring in hogere delen van de atmosfeer zorgt toch voor een wat onstabiele opbouw van de atmosfeer. Hierdoor kan er in de loop van de dag een stevige onweersbui tussen het Tiroler Unterland en Wienerwald vallen. In deze gebieden komt de maximumtemperatuur uit tussen de 25 en 28 graden.

Dinsdag breekt de zon overal goed door en begint de nieuwe hittegolf op stoom te komen. Daardoor is het overal weer echt zwembadweer met temperaturen die stijgen naar de 29 tot 32 graden. Daarbij is de kans op onweer nihil, enkel wat hogere sluierwolken trekken van tijd tot tijd over. Maar de zon blijft hier goed doorheen schijnen.

Woensdag bereikt een bel met zeer hete lucht afkomstig uit Noord Afrika Oostenrijk. Hierdoor is er veel ruimte voor de zon en stijgt de temperatuur verder. Overal komt het kwik boven de tropische grens van 30 graden uit, en in de westelijke deelstaten kan door föhn werking zelfs de 35 graden bereikt worden. Op 1500 meter is het een graad of 24. Kortom erg warm! Maar smeer je goed in, de UV index ligt in de bergen rond de 9.

Donderdag volgt de warmste dag van de week. Een storing vanuit Duitsland komt dichterbij en pusht samen met de luchtsoort uit de Sahara de temperatuur nog wat verder. Hierdoor kan het warmer dan 35 graden worden op sommige plaatsen. Maar halverwege de middag trekken er ook dikkere wolkenvelden over de westhelft. Zo is tegen de avond is een eerste onweersbui goed denkbaar.

Vrijdag trekt de storing vanuit Duitsland Oostenrijk binnen. Maar het exacte verloop is nog wat onzeker, de kans op pittig onweer of zware buien is groot. Vanaf vrijdag wordt het een 2- of 3-tal dagen significant koeler met buien. Ook eindigt de hittegolf officieel.

Jeroen Elferink-Ruijsch.

Weersverwachting per streek:

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Oostenrijkse Winkel grote banner

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht