Het nieuwe jaar brengt kou en sneeuwval

31 december 2018, het is alweer de laatste dag van het jaar. We starten de laatste dag van het jaar met intensieve sneeuwval boven de 600 meter. Hieronder is het helaas vooral regen. Maar zien we vanavond wel de vuurpijlen?

Vandaag is het in ieder geval geen ideaal vuurwerk weer. Over de gehele noordkant sneeuwt het flink door. Deze ochtend nog tot in de meeste dalen maar uiteindelijk gaat de sneeuwgrens stijgen. Vanmiddag stijgt de sneeuwgrens naar 1400 meter in vorarlberg en 600 meter in Niederösterreich. Hierboven staat de uiteindelijke sneeuwgrens deze middag. Lokale verschillen door bijvoorbeeld wind of isothermie zijn mogelijk. Het langst blijft de sneeuwgrens het laagst in windstille inneralpine dalen.

Ander weer aan de zuidkant. Hier wisselen wolkenvelden, zon en enkele buien elkaar af. Er staat een harde föhn wind.

Uiteindelijk valt er een dik pak sneeuw. Tenminste op de plekken waar de sneeuw niet in regen overgaat. Zwaartepunt ligt in het Tirolerunterland en rondom de Dachtstein. In deze regionen kan er uiteindelijk 30 tot lokaal 40 centimeter bijvallen. Ook het Wienerwald vangt een dikke sneeuwlaag. De minste sneeuw verwachten we in Vorarlberg, hier slechts 5 tot 10 centimeter.

Rond middernacht is het vrijwel overal droog. Alleen vanaf bezirk Kufstein Oostwaarts kan nog een laatste bui vallen. In veel dalen kan dit wat regen of ijzel zijn. Ook is hier kans op mist in de dalen. Westwaarts vanaf Innsbruck is het droog en vrij helder. Hier perfecte omstandigheden voor de vuurpijlen. Waar het ook perfect is, is aan de zuidkant. Veelal heldere luchten met maar weinig wind. De slechgtse papieren zijn voor Noord Stiermarken. Hier is nog altijd sneeuwval mogelijk.

Het nieuwe jaar start met veel zon. Tenminste in het Westen en Zuiden. Noordoostelijk Oostenrijk heeft te maken met hardnekkige wolkenvelden. In de bergen is het perfect skiweer met op 1500meter een middagtemperatuur van 0 graden. Dat wordt dus genieten van de verse sneeuw en de zon. Het is tevens ook de enige dag met droog en zonnig weer deze week. Overmorgen(woensdag) gaat het roer echt om. Het wordt koud met veel sneeuw…

Op de ingetekende weerkaart van het KNMI zien we morgen al het koufront razendsnel dichterbij komen. De luchtdruk in Scandinavië daalt forst terwijl boven de Britse eilanden een hogedrukgebied ontstaat. De perfecte ingrediënten voor een koude en sneeuwrijke nordstau.

Woensdag sneeuwt het flink door aan de Oostenrijkse Noordkant.

Langzaam wordt het een heuse sneeuwdump want in totaal kan er 1 meter vallen in de bergen.

Opvallend is dat de hoofdprijs betreft sneeuwhoeveelheid niet naar het Arlgebergte, de Nordkette of Dachstein gaat. Maar naar een minder bekende sneeuwloch, de Kitzbuheler Alpen. Ook de regio Zell am See krijgt een dik pakket. Hier is het vanaf woensdag echt prijs. Naast de sneeuwval ook goed inpakken bij zeer lage middagtemperaturen.

Voor nu de beste wensen voor 2019! Op een sneeuwrijke winter een mooie zonnige zomer.

Jeroen Elferink

PS: Morgenochtend nieuwjaarsdag éénmalig even geen ochtendweerbericht.

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...