Nieuwe koers skisport vastgesteld

opening worldcup okt 2015

Nieuwe koers skisport vastgesteld. De nieuwe koers voor de Alpine en Nordic combined, in komende seizoenen, is tijdens de commissievergaderingen van de Internationale Ski Federatie (FIS) in Dubrovnik vastgesteld.

De meeste voorstellen moeten nog door de FIS-raad op 24 mei goedgekeurd worden. Zo zal het seizoen door de klimaatverandering twee weken later beginnen, wordt de wereldbekerfinale in Saalbach verlengd tot twee weken en Gurgl moet zijn wereldbekerdebuut maken.

Bij de mannen zal Gurgl zijn debuut maken en zowel Bansko Bulgarije en Kvitfjell Noorwegen keren terug op de kalender. Op de vrouwenkalender komen Val d’Isere en Garmisch-Partenkirchen terug op het snelheidsgedeelte. Na jaren van afwezigheid is ook Jasna in Slowakije en Val di Fassa in Italië terug op de kalender bij de vrouwen.

In Canada wordt de traditionele organisator Lake Louise vervangen door Mont Tremblant. De snelheidsopener in Zermatt-Cervinia, die afgelopen winter wegens weersomstandigheden werd afgelast, verschijnt opnieuw in het wedstrijdprogramma, maar dan later in november.

Tijdens de wereldbekerfinale in Saalbach zal de eerste week in het teken staan van de technische wedstrijden en de tweede week de snelheidswedstrijden.

Nieuw format

De combinatie zal gewijzigd worden waarin een teamlid zal deelnemen aan de afdaling of Super-G en de andere aan de slalomwedstrijd. Dit format werd eerder gebruikt bij de wereldkampioenschappen voor junioren in St. Anton. Alle details moet nog uitgewerkt worden maar de première zal tijdens de Hahnenkamrennen in Kitzbühel plaatsvinden.

Ook aan veiligheid is gedacht en vanaf seizoen 2024/2025 worden airbags verplicht in de wereldbeker.

Veranderingen combinatie

In de Nordic Combined wordt een crosscountry van 7,5 km voor vrouwen ingevoerd als vaste optie, maar de afstand van 5 km blijft ook verplicht in het reglement en voor de massastartwedstrijd. De mannen houden vast aan de afstand van 10 km. Naast dit zal er richting de Olympische spelen een sterkere nadruk komen op gemengde teamsprints en bij individuele wedstrijden volgens het “Individual Compact”-format.

Dit moeten wedstrijden zijn met zowel een sprong als een cross-country met vaste tijdsintervallen.

Terwijl voorheen alleen de top 30 wereldbekerpunten kreeg toegekend zal dit vanaf seizoen 2023/2024 aan de top 40 worden toegekend. Het prijzengeld wordt verdeeld onder de top 30 dat voorheen onder de top 20 ging. Materiaal controle door middel van een scanner in plaats van een meetlint zal worden getest tijdens de Grand Prix van de zomer. Om veiligheidsredenen worden veiligheidsriemen en stoppers op de ski’s verplicht.

Bron: orf

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...