Nieuwe kou uitbraak met sneeuwval

Gerlos gistermiddag, 16 november (Bron: Panomax)

Gerlos gister aan het eind van de middag, een prachtige winterdag komt ten einde. De afgelopen dagen was het prachtig zonnig in de Oostenrijkse Alpen. Desondanks was er nog kou genoeg aanwezig, want de sneeuwkanonnen hebben goed werk kunnen doen. Op de livecam’s is goed te zien hoe de meeste Speichersee’n al aardig leeg zijn.

Maar na vandaag verdwijnt het mooiere weer, storingen met nieuwe kou en sneeuw zijn onderweg. Echter zullen we vandaag wel een zwak warmtefront moeten verwerken. Na een droge en redelijk vriendelijke ochtend raakt het vanmiddag bewolkt. Het dooit en in de dalen kan er een spatje motregen vallen. Op de bergen boven de 1500 meter blijft het koud genoeg voor wat sneeuwval.

Zaterdag keert de koude lucht terug, het is op een enkele sneeuwbui zo goed als droog maar de vorstgrens is al wel gedaald naar 1000 meter. Zondag komen we in nog koudere lucht terecht, en vanaf dan begint het ook opnieuw hevig te sneeuwen. Zowel de zondag als maandag staan in teken van aanhoudende sneeuwval boven de 500 meter.

De sneeuwval wordt veroorzaakt door een nordstau zoals hierboven zichtbaar is. Koude lucht vanaf de Noordpool zakt via de Noordzee richting de Alpen. Onderweg ‘strijkt’ deze koude lucht over het warmere Noordzee water. Hierdoor ontstaan talloze winterse buien die uiteindelijk stuwen tegen de Alpen. En hier uiteindelijk uitsneeuwen!

Op de meeste plaatsen valt 10 tot 20cm, met op de staulagen uitschieters richting de 30 tot 40cm. Uitschieters worden verwacht rondom de Hochkonig en Dachtstein bergen, een halve meter is hier goed mogelijk. De nadruk van deze Nordstau komt vooral te liggen tussen het Tiroler Unterland en Salzkammergut. Elders, met name rondom het Arlgebergte, kan de stuwingsneerslag wat tegenvallen. Maar het belangrijkste is, is dat de kou er weer is. En sneeuwkanonnen aan kunnen blijven!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...