Nieuwe maatregelen Oostenrijk per 15 september 2021

Saalbach 14-02-2021

Lege pistes dat wil Oostenrijk niet weer, daarom nieuwe maatregelen.

Nieuwe maatregelen Oostenrijk per 15 september 2021. Met een driestappenplan voor ongevaccineerden wil men de stijging van positief geteste mensen tegen gaan.

De Oostenrijkse regering presenteerde vandaag een  “driestappenplan voor de ongevaccineerden” met nieuwe Corona-maatregelen, de nieuwe maatregelen zullen vanaf 15 september 2021 ingaan. Zo moeten de ongevaccineerden ook vanaf die datum een FFP2-masker dragen in de gewone winkels. Of de testen ook in de toekomst gratis beschikbaar zullen zijn, wordt nog besproken. De regering wil nog veel Oostenrijkers overhalen zich te laten vaccineren.

“Het antwoord op stijgende aantallen moet vaccinatie zijn, niet opsluiting.” Dit werd aan het begin van de persconferentie benadrukt door bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP). Vaccinatie is nu het juiste antwoord, zei hij, “we hebben te maken met een pandemie van de ongevaccineerden.

Ook Oostenrijk heeft te maken met stijgende aantallen. “We kunnen, willen en zullen ons niet eeuwig beperken, we moeten vertrouwen op vaccinatie.” Zeventig procent van de bevolking die voor vaccinatie in aanmerking komt, is al gevaccineerd, zei hij, maar dit percentage moet nog worden verhoogd. Volgens hem is de bedbezettingsgraad op de intensive care-afdelingen de maatstaf voor de nu geplande maatregelen. “Er is een gefaseerd plan dat de ongevaccineerden zal treffen.”

“Laat u vaccineren, u beschermt uzelf en draagt bij aan het algemeen belang,” aldus bondskanselier Sebastian Kurz.

Vaccinatiegraad verhogen

Minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein (Groenen) zei tijdens de persconferentie dat het gefaseerde plan waarschijnlijk volgende week al in werking zou treden. Dit komt omdat naar verwachting 200 bedden op de intensive care bezet zullen zijn. “Zorg goed voor elkaar” is zijn motto. De vaccinatiegraad moet voor de winter worden verhoogd om te voorkomen dat scholen moeten sluiten, zei hij.

Men wil door de nieuwe maatregel diegene overhalen die nog twijfelen, ook voegde Mückstein eraan toe dat de vaccinatiebescherming nu moet worden voltooid met de derde prik. Deze prik is volgens de minister vooral belangrijk voor ouderen en risicogroepen.

De Minister van Toerisme Elisabeth Köstinger (ÖVP) is optimistisch over het nieuwe winterseizoen, dit na een goede toeristische zomer met de 3G regel. “De 3G regel heeft in de zomer zeer goed gewerkt,”aldus de minister.

Ook de gouverneur van Tirol Günther Platter (ÖVP) is het eens met dit driestappenplan en benadrukt dat alle deelstaten deze mening delen. Ook is hij verheugd op de verschuiving van 7 daagse incidentie naar de bezetting van de IC bedden. Vaccinatie is het antwoord en geen lockdown meer voor Oostenrijk was zijn boodschap.

Ten slotte deed Oswald Wagner de vice-rector van MedUni een beroep op degenen die zich nog niet hebben laten vaccineren “Laat u vaccineren, want de vaccinatie is niet alleen effectief, maar ook zeer veilig. Als je twee basis vaccinaties hebt gehad, neem dan de derde prik.”

De 3 stappenplan in kort

De volgende scenario’s dienen als leidraad voor eventuele verscherping van de maatregelen:

 1. Als per 15 september 10 procent van de bedden op de intensive care is bezet door coronapatiënten (200 bedden), worden de geldende maatregelen als volgt aangescherpt.
  – Antigeentesten slechts 24 uur geldig
  – FFP2-masker verplicht waar mond- en neusbescherming momenteel voldoende is (voor dagelijkse aankopen, in het openbaar vervoer).
  – Aanbeveling voor FFP2 voor iedereen (ook voor gevaccineerde personen) ook in de handel, voor niet-gevaccineerde personen is dit masker dan verplicht (willekeurige controle door de politie)
  – 3G voor evenementen vanaf 25 personen (tot nu toe vanaf 100 Personen)
 2. Als 15 procent van de intensive care-bedden bezet is (300 bedden), gelden de volgende regels:
  –  2G (gevaccineerd / hersteld) bij nachtdiners (en vergelijkbare instellingen) en bij evenementen zonder toegewezen zitplaatsen (vanaf 500 personen).
  – Antigeentesten met zelfacceptatie (huiskamertesten) zijn dan niet meer geldig voor 3G.
  – Deze maatregelen treden in werking zeven dagen nadat dit percentage is overschreden.
 3. Bij 20 procent bezetting (400 bedden):
  – Waar 3G nu ook is, is alleen vaccinatie/herstel/PCR-test van toepassing.
  – Deze regel treedt in werking zeven dagen nadat de bezettingsgraad van 20% is overschreden.

Lees ook onze liveblog

Bron: sn.at

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Chaletnl-banner-900x600

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...