Nieuwe uitbreidingsplannen Pitztaler Gletsjer

Pitztaler Gletsjer Pitztal

Nieuwe uitbreidingsplannen Pitztaler Gletsjer. Na het vastlopen van de uitbreiding naar het gebied van Sölden richten Bergbahnen zich op uitbreiden.

De fusie tussen het Pitztal en Sölden loopt in gevaar. De bevolking van de lokale gemeenschap van St. Leonhard im Pitztal had al in een referendum met een zeer kleine meerderheid tegen de plannen gestemd.

Met het stuklopen hiervan kijken de eigenaren van de Pitztaler- en Kaunertal gletsjer naar uitbreiden van de gebieden. Met de plannen komt het Pitztal dichterbij de gletsjers van Sölden. De uitbreidingsplannen werd afgelopen donderdag door de directeuren van de Pitztaler en Kaunertaler Gletscherbahnen tijdens een persconferentie gepresenteerd.

Nieuwe liften

Tijdens de persconferentie werden plannen gepresenteerd voor nieuwe kabelbanen om de pistes op beide gletsjer extra ruimte te geven. De projecten zijn al ter goedkeuring voorgelegd aan de autoriteiten.

In het Pitztal zal volgens de plannen een nieuwe lift komen met dubbele kabelgeleiding. Deze nieuwe lift gaat volgens de plannen naar het Joch onder de Linker Fernerkogel (3.170 meter)  komen dit is  onder de uitkijkplatfprm van de Tiefenbachgletsjer. Voor wintersporters moeten afdalingen via de Karlesferner en de Mittelbergferner beschikbaar komen. De projectleiders benadrukten dat alle liften binnen het goedgekeurde skigebied komen te liggen. Daar zal 20 miljoen euro worden geïnvesteerd.

Pitztalergletsjer

Mogelijke locatie nieuwe lift Pitztalergletsjer. Bron ORF

Op de Kaunertaler gletsjer is een kabelbaan en een T-barlift gepland voor 25 miljoen euro. De twee kilometer lange nieuwe Weißseeferner-kabelbaan zal naar de Weißseeköpfl (3.450 meter) leiden. De investeringen in de twee gletsjerskigebieden moeten zorgen voor verdere economische ontwikkeling en veiligheid, aldus de directie. Naast de liftprojecten zijn in de gletsjerskigebieden ook nieuwe fotovoltaïsche installaties gepland.

Opties fusie blijft open

Dankzij het referendum heeft men het plan tot een fusie laten varen, een deel van de planningsdocumenten kan nu gebruikt worden voor het nieuwe project aldus Rubatscher-Larcher een van de twee directeuren. Er was al vier miljoen euro in de milieueffectrapportage (MER) geïnvesteerd.

De geplande lift zorgt er wel voor dat het Pitztaler gletsjer dichterbij het gebied van Sölden komt. Met het afschieten van de oorspronkelijke fusieplannen is er volgens Rubatscher-Larcher nu een goedkeurbaar project ingediend. De fusie compleet afschieten wil men niet.

“Maar deze hele kwestie van een fusie met het Ötztal ligt nu eigenlijk in handen van de bevolking van het Pitztal“, zegt de Gletscherbahn-manager. De geplande bemiddeling van de gemeente St. Leonhard, die de stemming onder de bevolking moet peilen, wordt afgewacht.

Ook stuit er weer weerstand tegen de plannen. Door de nieuwe plannen wordt de inzet voor de bescherming van de gletsjers van de door de ÖVP-SPÖ geleide regering op de proef gesteld aldus Gebi Mair voorzitter van de Tiroler Groenen. Hij was ook niet blij met de nieuwe plannen. “Het nieuwe uitbreidingsplan stopt slechts 100 meter voor de Ötztal-tegenhanger, wie denkt dat het daar zal eindigen, gelooft ook in het Christuskind”, aldus Mair. De Groenen, die nu in de oppositie zitten, eisen “significante documenten”. Alleen zo kan het project worden beoordeeld.

Wordt vervolgt.

Lees ook: Gletsjerfusie Sölden en Pitztal op de tocht?

Bron: ORF

skioutlet 2022 grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...