Nijpend personeelstekort toeristische sector

Horeca

Nijpend personeelstekort toeristische sector. De nieuwe staatssecretaris van Toerisme Susanne Kraus-Winkler (ÖVP) gaat ervan uit dat in de zomer een personeelstekort ontstaat van zo’n 35.000 banen.

De Oostenrijkse hotelbranche verwacht dat het tekort aan personeel tussen de 20.000 tot 25.000 ligt. Ook het hoofd van de Arbeidsvoorzieningsdienst (AMS), Johannes Kopf denkt dat het tekort minder is dan wat de staatssecretaris voorspeld. Hij ziet wel dat er grote behoefte is aan arbeiders in de toerisme en gastronomie, momenteel staan er 15.500 vacatures open aldus Kopf in het Ö1 Mittagsjournal.

Het tekort is mede te wijten aan de twee coronajaren waar alles zeer onzeker was. Dat zou volgens Kopf moeten betekenen “dat bijvoorbeeld de werkloosheid veel meer is gestegen dan in andere sectoren, dat er ongelooflijk veel werktijdverkorting was, maar dat werktijdverkorting niet een essentieel deel van het salaris dekt, namelijk de fooi, enzovoort”.
Zell am See Grand Hotel
De AMS wil nu bedrijven helpen “een aantrekkelijke werkgever te zijn”. Het gaat niet alleen om de hoogte van de lonen, maar ook om arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld het kunnen plannen van diensten. Volgens Kopf is dat heel belangrijk voor werknemers. Voorbeelden zijn de kwestie van kinderopvang of de kwestie van het hele jaar door tewerkstelling.

Zomer 2022 ziet er goed uit

Het aankomend seizoen verwacht het nationale toerismemarketingorganisatie Österreich Werbung (ÖW) een stijging van 1% ten opzichte van het afgelopen jaar aldus ÖW-baas Lisa Weddig . Tijdens de opening van de toerismedagen zegt zij dat er weer een stijging te verwachten is ten opzichte van het vorig jaar. De zomer van 2021 lag echter wel 16% onder het niveau van voor de Corona. Ondanks dat de boekingen maand op maand stijgen lag het in maart nog 19% onder het aantal van voor de pandemie. De citytrips wordt nog steeds hard getroffen door de crisis.

Bron: meinbezirk.at

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 2 jaar hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...