Niki Lauda overleden op 70 jarige leeftijd

Nikki Lauda
Niki Lauda 22 Februari 1949 - 20 Mei 2019 Foto © F1.com

Vanochtend werd bekend gemaakt dat 3-voudig wereldkampioen Formule 1 op 70 jarige leeftijd is overleden. Niki Lauda kampte al sinds de zomer van vorig jaar met gezondheidsproblemen. Het is vreemd dat wij hierover schrijven, maar vergeet niet hij behoort tot één van de bekendsten persoonlijkheden in Oostenrijk.

Met het overlijden verdwijnt dit jaar weer een markante persoon uit de Formule 1, naast Charlie Whiting die plotseling vlak voor de eerste Grand Prix van dit seizoen overleed. Niki Lauda overleed afgelopen maandag in het bijzijn van zijn familie in een medische privékliniek in Zwitserland.

Gezondheidsklachten.

Op 1 augustus 2018 onderging Niki Lauda een zware operatie na ademhalingsproblemen waarbij een long werd getransplanteerd. Deze transplantatie volgde exact 42 jaar na zijn zware ongeval op de Nurburgring tijdens de Duitse Grand Prix. Dit was nog op de Nordschleife wat ook de naam Groene hell mee kreeg.

Niki Lauda lag door deze transplantatie wekenlang op de intensive care, maar moest het ziekenhuis weer in na een zware griep. In het ziekenhuis in Wenen onderging hij vanwege nierproblemen dialysebehandelingen, ondertussen revalideerde hij nog steeds van een dubbele longtransplantatie. Uiteindelijk overleed Niki Lauda ’s nachts op 20 mei 2019, hij mocht maar 70 jaar oud worden.

Formule 1

Niki Lauda zal altijd verbonden zijn aan de crash tijdens de 2e ronde van de Duitse Grand Prix, de beelden van een brandende Ferrari waren en zijn overal te zien. Maar ook van een miraculeuze comeback enkele weken na dit ongeval. Tijdens de GP van Monza slechts 6 weken na de crash klom hij weer in de Ferrari, F1 journalist Nigel Roebuck herinnert zich nog zeer goed. Een door bloed doordrenkte bandages, de littekens op zijn hoofd.

Des ondanks kon hij terugkijken op een mooie carriere waarbij hij 3 wereldtitels behaalde, won van de 177 races 25 keer en stond 54 keer op het podium.

 

Actieve jaren 1971–1979, 1982–1985
Teams MarchBRMFerrariBrabhamMcLaren
Aantal races 177 (171 starts)
Wereldkampioen 3 (197519771984)
Gewonnen 25
Podiums 54
Punten 420.5
Pole positions 24
Snelle rondes 24
Eerste GP 1971 Austrian Grand Prix
Eerste winst 1974 Spanish Grand Prix
Laatste winsat 1985 Dutch Grand Prix
Laatste F1 race 1985 Australian Grand Prix

Na het racen

Na het racen zat Niki niet stil maar ook tijdens had hij andere activeteiten buiten de Formule 1, zo begon hij in 1979 met Lauda Air. Dit pakte hij weer op in 1985 na zijn F1 pensionering. Ook werd hij bij Ferrari aangesteld als consultant om het team te verjongen. In 1999 verkocht Lauda zijn aandelen aan Austrian Airlines die al een meerderheid van de aandelen bezat, hij hat toen tijd om van 2001 tot 2002 het Jaguar Formula One team te leiden. Maar het vliegen bleef trekken, en zo begon hij in 2003 een nieuwe luchtvaarmaatschappij Niki. Deze werd in 2011 samengevoegd met haar belangrijkste partner Air Berlin. Laatste project in de luchtvaart was de overname van Amira Air in 2016, deze werd omgedoopt naar LaudaMotion. Ook deze werd door Air Berlin ingelijft na mislukte overname bod door Lufthansa.

Zelf bezat Niki een licentie om als commerciële piloot te mogen vliegen, dit deed hij ook van tijd tot tijd op vluchten van één van de maatschappijen die hij bezat.

De managmentrollen binnen de Formule 1 was niet altijd succesvol. Bij Jaguar werd hij en 70 anderen eind 2002 ontslagen. Zijn succesvollste periode na het racen in de Formule 1 brak aan in september 2012. Hij werd toen benoemd als niet-uitvoerend voorzitter van het Mercedes AMG Petronas F1 Team, en nam hij deel aan de onderhandelingen met Lewis Hamilton.

Overlijden

With deep sadness, we announce that our beloved Niki has peacefully passed away with his family on Monday

Het overlijden werd door zijn familie in bovenstaande statement aangekondigd (bron f1.com), anderen in de racewereld hebben ook inmiddels gereageerd zo liet de hoogste baas Chase Carey van de Formule 1 het onderstaande weten

 “It is with great sadness that we learned of the death of Niki Lauda. Formula 1 has lost not only one of the truly great exponents of the sport but also one of its heroes” “His love of racing and the courage he demonstrated were simply extraordinary and he inspired so many fans. His passing is a great loss for the entire Formula 1 family and motorsport as a whole. All our thoughts go out to his family.”

Alle coureurs en mensen uit de race wereld hebben inmiddels gereageerd.

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht