Nog 1 dag echt winterweer en dan?

Winterweer, een ieder die nu in Oostenrijk zit kan het beamen, het is momenteel echt winterweer. De afgelopen nachten hadden we regelmatig strenge vorst en ook ligt er nu sneeuw tot in de diepere dalen. Daarnaast zijn de pistes die nu open zijn top, zonder ijsplaten en met veel poeder. Afgelopen woensdag spande wel de kroon met wellicht de mooiste skidag van dit seizoen (alhoewel we hebben nog een winter te gaan) Ook deze ochtend is het in grote delen van Oostenrijk nog prima vertoeven. Maar het echte winterweer gaat Oostenrijk verlaten. We gaan richting een setting die ons doet denken aan december 2015.

Vanmorgen is er eerst nog kort wat ruimte voor de zon, maar al snel volgt bewolking. Deze ochtend nog start het te sneeuwen ten westen van Innsbruck. Tijdens de middag is het dan de beurt aan alles ten oosten van Innsbruck. De sneeuwgrens ligt tijdens de ochtend nog tot in de lagere dalen maar stijgt langzaam richting de 700 meter. Daarbij verliest de sneeuw zijn poedervorm tot 1000 meter. In de bergen komt een stormachtige wind te staan. Op plekken met véél wind kan de sneeuwgrens zelfs nog een tikkeltje hoger uitkomen (inmenging). Uiteindelijk valt er van 10 cm in Vorarlberg tot luttele centimeters in het Wienerwald.

Later vanavond volgt een backend systeem over Karinthië, hier kan dan bij een sneeuwgrens van 500 meter 15 centimeter vallen. Tijdens de avond en nacht is het overal enige tijd helder en droog. Het kan dan matig vriezen (-4 tot -7).


De sneeuw van vandaag valt te koppelen aan een geocludeerde systeem. Op zulke fronten volgt vaak geen markant koudere of warmere lucht. Maar als we onze blik op het westen werpen (aanvoer) dan zien we weinig goeds. Een warmtefront ligt klaar met een daarachter een warme sector. Dit front bereikt Oostenrijk morgen.


Morgenochtend trekt dit warmtefront over. Opnieuw zal er een stormachtige wind in de bergen staan, wellicht dat liften langer gesloten blijven. Daarbij valt tijdens de vroege ochtend de sneeuw nog tot onder de 700 meter. Maar in de loop van de ochtend zal de sneeuwgrens overal klimmen. Alleen zal het verschil per dal extreem groot zijn. Op enkele plekken zoals de Inner-Alpine kan de sneeuwgrens tot in het dal gehandhaafd blijven. Vrij open dalen, of dalen in verbinding met Duitsland, zullen snel een sneeuwgrensstijging naar 1400 meter meemaken. En ja dan valt er dus regen in de dalen.

Tijdens de middag trekt het warmtefront weg naar het oosten. Oostenrijk ligt in de zachte oceaanlucht. Daarbij stroomt langzaam nog zachtere lucht binnen want de vorstgrens gaat richting de 2000 meter stijgen. Gelukkig is het dan wel droog met ruimte voor een paar opklaringen. Ook in de nacht enkele opklaringen, in de dalen kan het een graadje vriezen. Echter op de meeste almen blijft het boven nul.


De zondag doet zijn naam eer aan. Het is wel zacht met onder de 500 meter middagtemperaturen boven de 8 graden. Rondom de hoofdkam en in het zuiden is er vele ruimte voor de zon. Maar de schijn bedriegt wel want er staat een föhnstorm. Op de gletsjers staat een goede windkracht 8. De lagere gebieden ondervinden minder hinder. Langs de grens met Duitsland overigens veel bewolking en zelfs een spatje regen.


Ook de rest van de week kunnen we afschrijven, het betreft dan echt winterweer. Op nachtvorstjes na blijft de stroming diep zuidelijk. Daarmee wordt milde lucht vanuit Afrika richting Oostenrijk getransporteerd. In bijvoorbeeld Innsbruck kan het later komende week 15 graden worden. Hogere en geïsoleerde dalen krijgen te maken met een inversie. Hier blijft het ook overdag rondom nul. Op de meeste bergtoppen rond de 2000 meter is het constant boven nul. Néé dit zijn niet de weerkaarten die we voor de kerstvakantie willen zien. Gelukkig blijft het wel de hele week droog.

(foto Stefan Kaptein)

Afsluitend nog maar even een mooie foto van Stefan. Afgelopen nacht was in de mist (ja de mist!, het vroor -7 met ijsnaalden mist) een prachtige halo zichtbaar.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

5 reacties

 1. MichelSki schreef:

  Spannend wat er over blijft van de pistes in skiwelt? Nog een kleine 2 weken en dan zijn we daar voor een paar dagen! In verre kaarten zie ik sneeuw op 2e kerstdag. Zie jij dat ook?

 2. Jaco schreef:

  “We gaan richting een setting die ons doet denken aan december 2015.”?
  Ik kan me herinneren dat we naar Flachau zijn geweest en dat er nergens sneeuw lag behalve witte strepen van kunstsneeuw omdat het koud genoeg was. De situatie is momenteel toch vele malen beter?

 3. Richard schreef:

  Er ligt nu momenteel wel veel meer sneeuw dan in 2015 ik hoop dat voor het gebied saalbach leogang de sneeuw zich aardig kan houden. Het beeld is nu top ik hoop over 8 dagen ook nog. Heel misschien voor de eerste week kerst gangers nog een beetje sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht