Nog 1 volle dag subtropisch voordat de sneeuw komt


Oké de uitgelichte afbeelding mag misschien wel een beetje dramatisch ogen, palmbomen komen (op een rotonde in Lienz na (kruising b100 met b108)) natuurlijk in Oostenrijk niet voor. Toch simuleert het wel het gevoel dat we de komende dagen zullen krijgen! We gaan van subtropisch weer over op herfstig weer met zelfs een vleugje winter en sneeuw.

Kijkend op de weerkaarten zien we dat Oostenrijk nog altijd profiteert van Zuidelijke winden. Door deze winden wordt het nog altijd subtropisch warm, maar ondertussen zien we ook dat de depressiecarrousel op de oceaan dichterbij komt. Een schip met zure appelen nadert.

Morgen volgt dus de laatste volle dag met subtropisch zomerweer. Overal begint de dag zonnig en de temperatuur loopt snel op, al snel wordt het ruim 30 graden, in Wenen zelfs 34 of 35 graden. Maar in de namiddag zien opnieuw potentiële zware onweersbuien opduiken. Waarschijnlijk houdt een groot deel van Oostenrijk het opnieuw droog en warm, maar waar de buien vallen kunnen ze gelijk hevig uitpakken. Met hagel en onweer. In de nacht naar vrijdag leven de buien in Voralberg en Tirol opnieuw op.

Vrijdag starten we in het Westen bewolkt en regenachtig, deze regen spreidt zich Oost-Waarts. Een groot deel van Oostenrijk krijgt te maken met een rot slechte dag. Veel regenwater en bewolking, in de Noordelijke deelstaten is wateroverlast mogelijk.In o.a. Tirol en het Salzburgerland valt ruim 40 tot 50mm water, dat gaat zeker voor overlast zorgen. Langs de Sloveense en Hongaarse grens blijft het het langst droog, hier kan de temperatuur nog boven de 25 graden uitkomen. Maar in de loop van de middag volgt hier ook een omslag.

De buien op de lijn Graz-Wenen kunnen zeer hevig uitpakken, mogelijk ontstaan er 1 of 2 supercelachtige onweersbuien. Dit zijn onweersbuien van het zwaarste kaliber. Dan is hagel van 5cm in doorsnee mogelijk, veel onweer, een downburst of zelfs hoosverschijnsel. De buien trekken in de avond naar Hongarije en Slowakije.

Zaterdag is de subtropische lucht definitief verdreven, met doorzettende regenbuien is het koud en kil, in het Westen wordt de 20 graden niet gehaald. Daarbij zakt de sneeuwgrens van 2600 meter naar 2000 meter en later in Voralberg en Tirol richting de 1600 meter. Het is nog even spannend hoeveel sneeuw er exact gaat vallen.

Daar kijken we morgen weer naar.

Voor nu geniet nog van een laatste mooie zomerdag.

Jeroen Elferink

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...