Nog 2 weken lang sneeuwval…

De weerkaart voor vanmiddag, opnieuw zien we een perfecte nordstau opkomen. En wen maar aan deze weerkaarten want het stromingspatroon zit volledig op slot! De sneeuwval die vandaag inzet blijft aanhouden. Wij verwachten dat het nog zeker 2 weken lang blijft sneeuwen. Natuurlijk zijn er droge momenten of een enkel zonnig momentje. Maar in grote lijnen blijft het flink door sneeuwen. We streven naar de sneeuwrijkste winter sinds het millennium.

Vandaag zet dus een nieuwe nordstau in. Vanuit het Noorden begint het opnieuw flink te sneeuwen maar ook te stormen. In de bergen zijn windstoten tot 120 km/u mogelijk, hierdoor zullen veel liften sluiten. Deze ochtend kan het eerst ook nog regenen tot 1000 meter, maar de sneeuwgrens zakt. Vanavond bij het overtrekken van een occlusiefront in de stau zakt de sneeuwgrens weg tot in de lagere dalen. Opnieuw blijft het droger ten zuiden van de hoofdkam.

Morgen is het koud en sneeuwt het vrijwel de hele dag intensief door. In staulagen kan 30 tot 50 centimeter sneeuw vallen. Daarbij staat een stormachtige wind waardoor enkele skiliften gesloten zullen blijven. Wie de straat opgaat moet rekening houden met afgesloten wegen en bergpassen. Denk ook aan de sneeuwkettingen en reis voorzichtig. Op 1500 meter is het -8C, op 1000 meter -4C. Droger is het opnieuw in het zuiden.

Donderdag exact hetzelfde weerbeeld. Aanhoudende sneeuwval ten noorden van de hoofdkam. In het zuiden drogere momenten. Er valt vandaag 40 tot 70 centimeter bij de sneeuwlaag op. Daarnaast is het nog een tikje kouder geworden, op 1500 meter -10C.

Vrijdag aanhoudende sneeuwbuien maar minder grote sneeuwhoeveelheden. Nog altijd genoeg voor 10 tot 20 centimeter. Het is bitterkoud met 10 graden vorst op 1500 meter.

Zaterdag waarschijnlijk in het Westen tijdelijk droger. Maar al aan het eind van de dag volgt een nieuwe storing met sneeuwval.

Dit zijn de verwachte sneeuwhoeveelheden tot midden volgende week. Bizar… de meeste plaatsen vangen toch weer 100 tot 180 centimeter op. Her en der flinke uitschieters tussen de 2 en 3 meter. De sneeuw gaat zeer zeker voor meer overlast zorgen.

En de bomen hebben het nu al zwaar met de sneeuwmassa’s.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...