Nog een laatste kille sneeuwrijke aprilweek, daarna weer lente ?

Nog een laatste kille sneeuwrijke aprilweek, daarna weer lente ?

241

Vandaag konden we even genieten van een prachtige dag met heerlijk lente weer. Maar ondertussen is een verandering al inzicht. Boven het Noorden van Duitsland ligt een langerekt koufront klaar met achter dit front ronduit koude en vochtige lucht. En dit front komt recht op Oostenrijk af…

tmax_17042518_17042400

Toch zal het morgen nog niet meteen slecht zijn. Vooral richting het Oosten kan de zon nog tot in de middag flink schijnen. En moet je dan eens kijken naar die temperaturen ! Tot 23 graden in Wenen. Richting het Westen is het al vanaf het begin van de dag minder fraai. Vooral Voralberg heeft al in de ochtend met bewolking en enkele buien te maken, deze buien zullen zich in de middag snel verspreiden over het land. Tijdens buien is er kans op lokale wateroverlast, hagel en een klap onweer. Deze buien hangen nog vóór het koufront.

In de avond en nacht klaart het in het Oosten opnieuw op, terwijl het Westen te maken krijgt met het koufront. Hier regent het flink en daalt de sneeuwgrens geleidelijk van 1800 naar 1000 meter in de ochtend.

hgt0_17042618_17042400

Woensdag zijn de verschillen binnen Oostenrijk het grootst. Van Voralberg tot Oberösterreich regent en sneeuwt het flink. Hier zakt in de loop van de middag de sneeuwgrens steeds verder naar beneden, met tegen de avond sneeuwval tot 400 meter. In het uiterste Oosten is het bewolkt maar zitten ze nog in de zachtere lucht. Afhankelijk van de zonkracht kan het hier nog eventjes kort opwarmen naar 15 tot 20 graden. In de avond komt hier het koufront ook binnen.

hgt0_17042706_17042400

In de nacht regent en sneeuwt het overal flink. Aan de noordgrens met Duitsland valt de sneeuw tot in alle dalen en het vlakkeland. Steden zoals Innsbruck, Salzburg en Linz kunnen weer ontwakken met een wit tapijtje. In het Zuiden ligt de sneeuwgrens nog wat hoger, tot 1300 meter. De hele dag sneeuwt en regent het flink door bij een verder zakkende sneeuwgrens in het Zuiden. In de avond naar donderdag zakt ook hier de sneeuwgrens tot de laagste dalen.

Ook vrijdag blijft het in het Noorden van Oostenrijk flink door sneeuwen. De sneeuwvalgrens stijgt iets omhoog, richting de 600 meter.

138_24

Uiteindelijk valt de meeste sneeuw in het Noorden en Westen. Hier kan boven de 1000 meter 30 tot 60 centimeter sneeuw vallen, op staulagen meer. Onder de 1000 meter minder grote hoeveelheden, ook afhankelijk van warmte in de ondergrond en dagelijkse instraling. Die ondanks de kou, bewolking en sneeuwval, steeds meer kracht krijgt. Maar blijft het nog lang koud ? Wanneer komt de lente nou echt terug ?

15001

Gelukkig hebben we goed nieuws. Na komend weekend, begin mei, komt de lente mondjesmaat terug. Het zou nog niet meteen stabiel droog en wolkeloos mooi worden. Maar de kille Noordenwind raken we gelukkig kwijt ! En de wind draait naar een meer Zuidelijke richting. Warme lucht bereikt Oostenrijk en een dagelijkse temperatuur van 16 tot 22 graden lijkt binnen handbereik.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...