Omslag opkomst maar eerst nog extreem heet

Het hing al een beetje in de lucht, maar nu is het dan toch echt zeker. De zomer van 2018 gaat komende week omslaan, het weer gaat uit een totaal ander vaatje tappen. Het zinderende hete zomerweer waar we al weken mee te maken hebben gaat pauzeren. Maar eerst moeten we ons nog worstelen door een aantal hete al dan niet extreme dagen.

Vanuit de ruimte is de blokkade nog altijd goed zichtbaar, al is deze een stuk Zuidelijker komen te liggen. Boven Frankrijk heldere en hete condities en Oostenrijk profiteert hier van mee. Maar toch zit de wisselvalligheid niet ver van Oostenrijk vandaan. Dit was vandaag goed te merken doordat er in de ochtend enkele onweersbuitjes Tirol en Salzburg introkken. Deze buien waren goed zichtbaar vanuit de ruimte, en waren afkomstig van meer buien boven Noordoostelijk Europa. Maar in de middag waren de meeste buien alweer weggetrokken en viel er nog lokaal een flinke onweersbui.

Morgen is het weer heet en zonnig, overal vooral in de ochtend flinke zonnige momenten. In de middag ontstaan er stapelwolken die her en der weten uit te smeren. Hierdoor verloopt de middag vooral in de bergen soms wat bewolkt. Daarbij kan er een enkele onweersbui tot ontwikkeling komen. Meeste plaatsen droog en zwoel, 30 tot 35 graden.

Dinsdag is de kans onweer groter, in de ochtend zien we bewolking vanuit Zwitserland en Italie het Oostenrijkse Alpenmassief intrekken. Uit deze bewolking valt al een enkele pittige bui. In de middag activeren en leven de buien verderop in vooral Oost-Oostenrijk. Mede door de hitte leven de buien flink op, met hagel, windstoten en grote neerslaghoeveelheden.

Hoogtepunt van de hitte in 2018

Woensdag bereiken we een hoogtepunt kwa hitte deze zomer. Met een Zuidelijke toevoer, en een koufront ten Westen van Oostenrijk, wordt via een föhn warme lucht aangevoerd. Het kan extreem heet worden, met woensdag veel zon en temperaturen van 32 tot 38 graden. En ook donderdag hebben we kans op extreem hoge temperaturen. Maar dan ligt het koufront al tegen Oostenrijk aangeplakt.

Woensdag kan er een enkele gigantische onweersbui ontstaan maar dit is slechts een enkel-celige en daardoor lokale onweersbui. Donderdagnamiddag en avond trekt het koufront via het Westen Oostenrijk binnen en dan kan het tot serieus noodweer komen. Op het grensvlak gaan waarschijnlijk geclusterde onweersbui ontstaan die mede door de dynamiek in de lucht grote hagelstenen kunnen bevatten.

Vrijdag komen we achter het koufront te liggen. In de koele lucht regent het van tijd tot tijd flink. In de bergen komt het kwik nog maar moeizaam boven de 20 graden uit.

Zaterdag en zondag volgt tijdelijk weer mooier weer, maar het kwik komt niet meer zo hoog uit. Meest tussen de 23 en 29 graden. De hittegolf is een dag eerder ten einde gekomen en komt niet meer terug. Na het weekend wordt het nog een stukje koeler met veel buien. De zomer maakt een pauze, maar of het echt mooie en zonnig hete zomerweer nog terugkomt? De kansen worden met de dag kleiner.

Jeroen Elferink

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht