Nog even hoogzomers, donderdag eindigt de hittegolf

Nog even hoogzomers, donderdag eindigt de hittegolf

Op veel plaatsen in Oostenrijk is dit de 10e dag van de bijzondere en extreme juni-hittegolf. Afgelopen week zijn er veel juni-records verbroken, vooral de nachten zijn extreem warm. Zo zakte donderdag op vrijdag het kwik in Wenen niet onder de 25 graden !

afwijking

De temperatuurafwijking van afgelopen week spreekt boekdelen. Tussen 18 en 24 juni lag de temperatuur gemiddeld +5.3C boven het langjarige gemiddelde. Het grootste afwijking vinden we terug in Tirol, hier was het ruim 7 graden te warm voor de tijd van het jaar (valt buiten de legenda).

26.1

Vandaag is het ook prachtig zomerweer met veel zon en hoge temperaturen. De temperatuur stijgt vrijwel overal opnieuw tot boven de tropische 30 graden. Daarbij staat er weinig wind.

Ook de avond verloopt nog lang warm en zwoel, ideaal voor een BBQ of een verlate duik in een zwembad.

dinsdag

Morgen gaan we het helaas al merken dat de hittegolf onverbiddelijk tot een einde komt. Een storing vanaf de oceaan, met een portie koudere lucht, komt dichterbij en veroorzaakt al vanaf de ochtend meer bewolking in heel Oostenrijk. In de loop van de ochtend en vooral middag zullen er forse onweersbuien ontstaan die flinke overlast kunnen brengen.

Desondanks is het nog wel altijd warm, met middagtemperaturen rond de 25 tot 30 graden. De hittegolf is nog niet uit de lucht !

prec_17062912_17062512

Ook woensdag en vooral donderdag zullen er flinke buien vallen. Woensdag is het iets droger met opnieuw record-verdachte maximumtemperaturen in oosten, tot 38 graden. In de namiddag en avond verspreiden nieuwe onweersbuien over Oostenrijk. Hierbij kan er veel regenwater in korte tijd vallen, wateroverlast is zeker mogelijk.

Donderdag belanden we in de koelere lucht. Er blijven opnieuw forse buien vallen met vooral in het Oosten onweer. De middagtemperatuur zal rond de 20 graden liggen met de laagste waarde’s in Voralberg.

De volgende keer gaan we kijken hoelang de koudere periode die eraan komt gaat aanhouden.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×