Nog even volhouden!

We moeten nog even volhouden, de winter is echt onderweg. Maar deze week doet het nog totaal niet winters aan, eerder herfstachtig.

Pendling 5 dagen terug

Zo zag de Pendling er 5 dagen terug uit, diep winters. Mooi wit en alles behalve herfstachtig. Maar momenteel…


Tja, laten we deze beelden maar snel vergeten. Alle sneeuw die gevallen is, is compleet van de aardbodem verdwenen.

De komende dagen krijgen we meer van hetzelfde, wolkenvelden met soms felle regenbuien domineren het beeld. Vooral Vorarlberg krijgt veel regen (lokaal ruim 50mm). Pas vanaf een metertje of 2300 zien we de regendruppels veranderen in sneeuwvlokken. Veel te hoog voor aanvang december. Maar zoals jullie weten gaat het veranderen.

Vrijdag op zaterdag gaat het dan eindelijk gebeuren, het stromingspatroon gaat veranderen. Laagjes weten steeds verder af te zakken en brengen een portie’s koude en vochtige poollucht met zich mee. Zaterdag volgt de eerste dag met sneeuwbuien. Hierbij zakt zaterdag de sneeuwgrens naar 1200 tot uiteindelijk 600 meter. Hoeveelheden zijn nog wat onzeker, naar verwachting geen al te grote.

Voor de zondag moeten we het warmtefront vanaf de oceaan in de gaten houden (gele cirkel). Deze kan tijdelijk voor wat verzachting zorgen, wellicht zelfs een mini-föhn op zondag met droog weer. Een beetje onzeker is dit wel, want een kleine verandering van het front en de uitkomst is totaal anders. Maar nog voordat de zondag eindigt komt het koufront bombastisch Oostenrijk binnen, dat is zo goed als zeker. Maandagochtend sneeuwt het dan tot in alle dalen. Maandag krijgen we te maken met een aanhoudende nordstau. Serieuze sneeuwhoeveelheden dan vooral van een lijn vanuit Vorarlberg tot Oberösterreich.

De nieuwe week verloopt koud met soms diepvriestemperaturen. Het is plots van veel te warm voor begin december naar veel te koud voor december gegaan. Hoe de week in detail verder ontwikkeld is nog onzeker, het Europees model komt met een noordoostvariant waarin koude lucht aangevoerd blijft. Daarbij ook talloze sneeuwbuitjes en nordstau. Het Amerikaans model komt echter met een compleet andere oplossing, waarin het ook koud is. Maar dan met zon en droge condities. Beide dus totaal niet slecht, maar extra sneeuw is natuurlijk altijd welkom.

Dat houden we in de gaten. Voor nu even volhouden, de winter komt er echt aan.

Jeroen Elferink

Turner Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...