Nog eventjes genieten van kou en sneeuwval

Eric vanmorgen op de Hohe Salve, wat een ansichtkaart!

Het was nog eventjes genieten van een heerlijk zonnetje deze ochtend, een paar opklaringen trokken in de ochtenduren nog over Oostenrijk. Maar in de middag was het op de meeste plaatsen alweer zwaar bewolkt en volgde enige sneeuwval.

De bewolking en inzettende sneeuwval is te koppelen aan het koufront dat momenteel Oostenrijk binnentrekt. Het koufront wordt aangestuurd door een lagedrukgebied dat momenteel boven Denemarken hangt, hier stormt het momenteel flink. Ook in eigen land is het vandaag ronduit herfstachtig, met windstoten tot 80km/u en hagelbuien.

Vanavond en komende nacht trekt het koufront over Oostenrijk heen, overal gaat het enkele uren flink doorsneeuwen. Aan de Noordkant ontstaat een nordstau waardoor het hier niet bij een paar uren blijft, maar de hele nacht door. Daarbij ligt de sneeuwgrens tot in de laagste dalen. In totaal valt er komende nacht 5 tot 10, lokaal 15cm sneeuw verspreidt over heel Oostenrijk. Alleen net ten Oosten van Wenen blijf het droog.

Morgen sneeuwt het aan de noordkant van de Alpen (Voralberg, Tirol en Salzburgerland) flink door, en ook rondom de Karawanken sneeuwt het soms stevig door. Elders vallen er enkele zwakkere sneeuwbuitjes, die soms ook wat natte sneeuw of regen in het Burgenland en rondom Wenen kunnen bevatten. Het is koud en kil, met een stevige noordwester. Op 1500 meter zakt het kwik richting de -10C dus goed kleden tegen de kou!

Langs de noordkant kan de sneeuwval soms in enkele dalen zelfs tot dinsdagochtend aanhouden. En dan is er een leuke laag van 15 tot 20cm erbij gevallen, lokaal denk ik zelfs tot 30cm. Geen dump, maar wel een mini-dumpje. Een prachtige buffer voor de 1e voorjaarsweek die komt en dat bovenop de al bestaande laag.

Oostenrijk ligt woensdag maar ook donderdagochtend in een anticyclonaal zadelgebied

Dinsdag lost de bewolking die nog aanwezig is verderop en kunnen we genieten van prachtige poederpiste’s bij nog altijd lage temperaturen. Maar dan, Oostenrijk komt woensdag terecht in een anticyclonaal zadelgebied. Precies tussen 4 grote bolwerken (hoge en lagedrukgebieden) en praktisch dus in een soort niemandsland. Maar de invloed van het hogedrukgebied, dat een soort verbinding met elkaar zoekt, is groot genoeg voor redelijk zonnig weer. We kunnen dus nog even gaan genieten van een prachtige dag met weinig wind.

Maar het lagedrukgebied op de oceaan neemt behoorlijk in kracht toe, en vanaf donderdag gaan we dit helaas echt wel merken. Warme en vochtige oceaanlucht gaat terrein winnen.

Donderdagmiddag is het dan zover, een warmtefront vanaf de oceaan trekt over met in eerste instantie nog sneeuw tot in de dalen. Maar tegen de avond gaat deze sneeuwgrens aan de wandel, en volgen er enkele millimeters aan regen tot 1800 meter. Daarbij is de kans op ijzel groot.

En ik wou dat ik het zoveel mooier kon maken dan dat het is, maar helaas. De gele, soms roodachtige, kleuren doen pijn om naar te kijken. Terwijl je in milimeters soms een 6 of een 7 ziet staan.

Maar hoop doet leven, vrijdag is de koudere lucht echt niet ver van Oostenrijk. Met een beetje geluk en duimen komt de sneeuwval weer terug tot in de dalen!

Eerst nog genieten van de sneeuwval morgen,

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...