Koel met buien en zelfs sneeuw

De zomer is ver te zoeken in de Oostenrijkse Alpen, de hele week is het al koel en ook vandaag is het amper zomers te noemen. Polaire onweersbuien vanuit het Noordoosten trekken over, waarbij de sneeuwgrens soms wegzakt naar 1800 meter. Wie vanmiddag over de Grossglockner Hochalpestrasse reed, kwam in enkele hevige sneeuwbuien terecht.

Ook de Mooserboden bij Kaprun is het even behelpen, het is koud en guur met een sneeuwgrens die min of meer gelijk ligt aan de stuwdam. Daarboven is het momenteel aardig wit van de sneeuw.

Vanuit de ruimte ziet het er dan zo uit. We zijn weer terug bij af, met opnieuw de opmerkelijke verdeling in Europa. Het warmste en zonnigste weer vinden we juist in Engeland en Scandinavie. In Zuidelijk Zweden was het deze middag 27 tot 32 graden! Terwijl waar je juist deze warmte nu mag verwachten, Roemenië, werd het vanmiddag slecht een graad of 16 met regenbuien. Oostenrijk ligt min of meer de splitsing, en blijft morgen nog in de iets koelere lucht. Maar er is goed nieuws! De warmte keert snel terug…

Maar morgen zullen we nog met de laatste felle buien moeten doen, vooral in het Salzburgerland kan het soms flink doorregenen. Er is daarbij kans op lokale wateroverlast, verder kan het tijdens buien tot onweer en hagel komen. Boven de 2000 meter valt er ook nog eens sneeuw, in de namiddag stijgend naar 2500 meter.

Hierna keert de rust langzaam terug in de atmosfeer, en op een enkele bui op de vrijdag na verloopt de zaterdag droog. En de warmte vanuit het Noorden, Scandinavie (!), komt dichterbij en verovert Oostenrijk.

Zondag verloopt uiteindelijk zinderend heet, in Tirol en het Salzburgerland maar ook Karinthie, wordt de 30 graden weer dik gehaald. Iets aangenamer is het in het Oosten, daar blijft de temperatuur steken op 24 graden. Te samen met een windje uit het Noorden is het hier fantastisch zomerweer. Maar in Westelijk Oostenrijk is het echt zwembadweer. Genieten!

Ook na zondag blijft het warm en zonnig, maar de kans op onweer neemt natuurlijk (het blijft Oostenrijk) wel weer toe.

Jeroen Elferink

LET OP: Vanaf 1 juli elke dag een weerbericht!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...