“Noodtoestand” uitgeroepen in Oost-Tirol en Karinthië

De zware storm die over Oostenrijk trekt wordt helaas met het uur extremer, momenteel maakt Oost-Tirol en Karinthië zich op voor de hevigste overstromingen in ruim 100 jaar. Hierdoor is de noodtoestand uitgeroepen. Er wordt dan ook dringend geadviseerd binnen te blijven, morgen blijven dan ook scholen en overheidsinstanties gesloten. Soldaten zijn ingezet om zandzakken langs de grote rivieren de Drau, Gail en Möll te plaatsen.

Hierboven is de waterstand van de rivier de Möll, en zojuist is het oude 100 jaar oude hoogterecord verbroken. De rivier staat 3 meter 20 boven het normale pijl.

Komende nacht wordt verwacht dat meer rivieren buiten hun oevers treden. Het advies voor omwonende van rivieren en beekjes is om vanavond op zolder te slapen en vooral niet op de begane grond of kelder.

Naast de extreme regen zorgt ook de wind en onweer voor de nodige overlast en schade. Vanavond zijn er lokaal windstoten van ruim 170km/u gemeten! Dergelijke windstoten komen maar zelden in Oostenrijk voor. In combinatie met de regen zijn daardoor veel spoorverbindingen uitgevallen en wegen gesloten. De Oostenrijkse OBB verwacht morgenochtend in de provincie Karinthië al het treinverkeer te staken.

Wij probeerde vanavond nog wat livecams te bekijken. Helaas lukte dit niet altijd, veel camera’s zijn door de storm beschadigd en offline gegaan.

Voor een ieder die zich in het noodtoestand-gebied bevindt, kijk goed uit! Blijf binnen en volg de lokaal gegeven instructies op.

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×