Noodweer in Oostenrijk, zware schade maar de situatie ontspant

Noodweer Brixen im thale

illustratieve foto

Noodweer in Oostenrijk, zware schade maar de situatie ontspant

Dit is de situatie tm dinsdag middag (29 augustus 2023) Door de soms hevige regenval vonden er maandag in Tirol overstromingen en modderstromen plaats.

Innsbruck is ontsnapt aan een ramp en dan gaat het om een aantal centimeters. Als de Inn iets hoger had gestaan dan… En zo ontsnapte Tirol maandag ternauwernood aan een nog ergere overstromingsramp. In de late namiddag, na urenlange hevige regen, begon zich langzaam een ​​zekere ontspanning te manifesteren. Dit kon niet verhullen dat er sprake is van ernstige schade aan de infrastructuur. Vooral in het Ötztal en Pitztal, maar ook in het Stubaital en in het Zillertal.

De waterstand is op sommige gedeeltes tot waarden gestegen die de laatste 100 jaar nog niet was voorgekomen. Dankzij de hulpdiensten, tijdige voorbereidingen en een beetje geluk kwamen mensen er op veel plaatsen relatief goed vanaf. Het belangrijkste was dat niemand gewond raakte.

Landeshauptmann Anton Mattle vatte het samen op een persconferentie die in de middag werd gehouden. Ongeveer 4.000 brandweerlieden moesten 400 operaties voltooien. Waar men minder geluk had, bijvoorbeeld in het Ötztal, ontstond een beeld van verwoesting. De weg naar Sölden was gedeeltelijk weggespoeld. Andere straten werden volledig onder water gezet. Ongeveer 70 bewoners moesten hun huizen in Tumpen/Ried verlaten. In het bovenste Ötztal en in het Pitztal waren ondergelopen kelders.

De volgende wegen worden getroffen door de afsluitingen:

  • De B169 Zillertalstrasse, tussen Ginzling en Dornau
  • De B182 Brennerstrasse, vlakbij Gries am Brenner
  • De B186 Ötztalstraße, tussen Ötz en Zwieselstein
  • De B189 Mieminger Straße bij de Holzleitensattel
  • De L16 Pitztalstrasse, tussen St. Leonhard en Mandarfen, vanuit Jerzens
  • De L310 Piburger Straße, tussen Achrainweg en Piburg
  • Ranalter Straße, tussen station Ranalt en Gletschertal
  • Stenen brug in Schwaz
  • Mijnbouwbrug in Brixlegg
  • Harterbrücke op de verbinding Niedernhart en Hart im Zillertal

De situatie in het Stubaital is vergelijkbaar. Het treinverkeer moest tijdelijk worden stilgelegd. Het burgerbeschermingsalarm voor Kramsach en Schwaz werd geactiveerd. De stenen brug in de Silberstadt, zelfs zonder overstromingen een probleemkind, werd gesloten en bleef onder toezicht. De hydrologen in Kufstein verwachtten de laatste golf dinsdagochtend. De vestingstad had zich maandagmiddag al voorbereid op de overstroming van de eeuw. Voor de nacht werden nog meer regenbuien voorspeld.

Een deel van de Ötztaler Bundesstrasse is weggespoeld. Zo ook de brug bij Köfels. Omdat dit de enige verbindingsweg is, is het dal vanuit Umhausen niet meer over de weg te bereiken.

Geen treinverbinding tussen Innsbruck en Brenner

Vanwege modderstromen is de Brennerspoorlijn tussen het centraal station van Innsbruck en het Brennerstation naar verwachting tot dinsdag 18.00 uur gesloten. Op dit traject werd een busdienst ingezet. De ÖBB vraagt ​​passagiers om meer reistijd te plannen.

Ook het westelijke traject tussen treinstation Imst-Pitztal en Schönwies is naar verwachting tot dinsdag 29 augustus 2023 18.00 uur afgesloten voor treinverkeer. Bussen werden ingezet tussen Ötztal Bahnhof en Landeck-Zams.

De Mittenwald-spoorlijn is gesloten voor treinverkeer tussen Innsbruck-Hötting en Innsbruck Westbahnhof. Passagiers worden door de ÖBB gevraagd om over te stappen op de regionale bus- en tramverbindingen in de stad Innsbruck. De treinen op de Mittenwaldbahn-route starten en eindigen op station Innsbruck Hötting.

Bovendien is de weg na een modderstroom naar de B 82 Brennerstraße in Matrei am Brenner (gebied Matreiwald) afgesloten.

Problemen ook in het Stubaital en het Pitztal

Ook in andere dalen van Tirol heerste angst. In Jerzens in het Pitztal werden drie huizen geëvacueerd. Volgens de huidige informatie van Tinetz waren er ook stroomstoringen in het dal. Maandagochtend moest de Pitztaler Landesstraße afgesloten worden vanuit Neurur in de gemeente St. Leonhard im Pitztal.

En in het Stubaital trad de Ruetz op verschillende plaatsen buiten zijn oevers. De Stubaital Straße (B183) tussen Neder en Neustift en de Ranalter Straße (L232) tussen Neustift en Mutterbergalm waren niet begaanbaar.

De verwachting is dat de situatie zich de komende uren gaat ontspannen. Kijken we vervolgens naar de weersprognose dan zien we dat het weer gaat opklaren en tegen het weekend aan komt de zomerse waarde van 25 graden weer in zicht.

Weer Oostenrijk 29 augustus 2023

Ps de foto’s die getoond zijn, zijn illustratieve foto’s

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...