Noodweer in Tirol 1e wegen weer vrij gegeven na modderstromen

Hopfgarten E-Werken Waterval

Noodweer in Tirol 1e wegen weer vrij gegeven na modderstromen

Gisteren was het even heel slecht weer aan de noordkant van de alpen. Later hoorde we ook signalen uit Stiermarken en Karinthië waar het ook op sommige plaatsen redelijk los ging.

We hadden daar gisteren al wat over laten zien (klik HIER maar eens) Om kwart over 11 in de avond kwam er zelfs nog een lichte aardbeving bij. Die wij ook zeker hebben gevoeld al was het maar een seconde of zo. Lees dit HIER maar eens verder. Maar hoe is het op dit moment in Oostenrijk.

Bij ons aan de noordkant van Tirol is het op dit moment droog, de zon komt er bij en het is prima weer om er op uit te trekken. Hoe het verder vandaag gaat daar verwijzen we graag door naar het weerbericht van vandaag.

Hieronder maken we toch een kleine samenvatting hoe het is geweest in Tirol

Kort samengevat is er een onweersstoring maandagmiddag binnen gedrongen in Oostenrijk. Heftig onweer, hevige regenbuien, storm, hagel, overstromingen en omgewaaide bomen waren het resultaat. 97 brandweerkorpsen zijn ingezet. Die zijn ook 273 keer ingezet. Ook waren en wegen afgesloten.

Na een modderstroom was de Fernpass-weg ongeveer anderhalf uur afgesloten voor al het verkeer. Die werd rond maandagavond, 18.00 uur weer vrijgegeven. Voor de veiligheid heeft Tirol een snelheidslimiet ingesteld.

Ook op de Ötztalerstrasse tussen Tumpen en Umhausen en op de Reschenstrasse tussen Landeck en de Reschenpass zijn er in de middag ook modderstromen waargenomen. Deze wegen zijn overigens wel weer te berijden. Maar zou er weer meer puin naar beneden komen dan zouden de wegen alsnog worden afgesloten.

Op dit moment zijn de volgende wegen nog afgesloten:

Noodweer wegen nog afgesloten 17 aug 2021

Hagel en overstromingen in Aschau

Ook in de middag trok een storm en hagel front door het Zillertal. Er zijn bomen over wegen gevallen als luciferhoutjes en er was wateroverlast. Volgens het Oostenrijkse Severe Weather Center verplaatsten de onweersbuien zich naar het Salzburger Land, waar het hoogste alarmniveau “violet” werd uitgeroepen. Vooral in Pinzgau en Pongau waren er in de avond modderstromen (zie ook de video’s in dit bericht)

 

Een blikseminslag veroorzaakte branden in Gatterberg

Een blikseminslag heeft maandagavond rond 20.20 uur twee weekendhuizen in Gatterberg in de gemeente Stummerberg in brand gezet. De houten huizen, waarin niemand verbleef, raakten zwaar beschadigd. De vrijwillige brandweerkorpsen in Stumm, Kaltenbach, Ried im Zillertal en Fügen konden de vlammen uiteindelijk blussen.

Volgens de politie is de bliksem waarschijnlijk ingeslagen op een hoogspanningslijn die boven de gebouwen loopt. De verdeelkasten van enkele omliggende huizen raakten beschadigd. De stroom viel uit in het gebied.

Bergredding bij de Schlegeissee

In Finkenberg werd een gezin uit Duitsland op de terugweg tijdens een wandeling verrast door de storm. De ouders en hun drie kinderen – 7, 5 en een jaar oud – waren op weg van het Furtschaglhaus naar de parkeerplaats Schlegeisspeicher. Op ongeveer 1810 meter boven zeeniveau zochten ze uiteindelijk beschutting bij de zogenaamde “Jagdhütte” en deden de noodoproep. Terwijl het gezin wachtte op de bergreddingsdienst van Ginzling, spoelde de toegangsweg naar de hut onder de regen weg.  Dit maakte de redding nog moeilijker maar de mensen zijn gered en zijn veilig naar het dal gekomen.

Het weer is op dit moment rustig, in Tirol komt de zon er weer bij. Hoe het verder gaat lopen met het weer. De verwachting is nog 1 dag (morgen) met nog wat regen maar daarna gaat het weer opknappen met in het weekend weer badewetter. Maar hoe het echt gaat worden dat laten we liever aan onze weermannen over. Morgenochtend om 8 uur staat er weer een nieuw weerbericht op onze weerpagina!

Laten we er maar van uitgaan dat we het komende weekend weer onderstaande foto’s in Oostenrijk kunnen gaan maken.

bron: Tiroler Tageszeitung

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...