Noodweer opkomst, vanmiddag kans op grote hagelstenen!

Regionaal worden vanmiddag grote hagelstenen verwacht  (foto: Lisanne de Frankrijker)

Noodweer opkomst, vanmiddag kans op grote hagelstenen!

Het is al een aantal dagen drukkend warm in Oostenrijk, zeker in de dalen loopt het kwik soms flink op. Maar stabiel weer is ver te zoeken. Waar het gisteren lokaal tot onweer kwam, wordt vanmiddag op meer plaatsen noodweer verwacht. Natuurlijk zullen de verschillen per dal groot zijn!

Vanmorgen is van het opkomend noodweer weinig te merken. De dag vangt rustig en droog aan, met geregeld ruimte voor de zon. Daarbij loopt het kwik snel op; maxima tussen 24 en 29 graden. Maar vanaf het middaguur raakt het in Vorarlberg en westelijk Tirol bewolkt. Hier volgen regenbuien, waarschijnlijk grotendeels zonder onweer. Maar voor deze regenbuien uit ontstaan vanaf Innsbruck oostwaarts zware onweersbuien.

Hierbij is vanaf 14:00/15:00 rekening te houden met lokaal noodweer. Hierbij moet gedacht worden aan windstoten tot 120 km/u, veel onweer en vooral hagel. Zeer lokaal zijn hagelstenen tot 8 centimeter mogelijk (zoals hieronder berekend in deze progtemp; prikpunt Kitzbuhel. Lees vooral de hagelsteengrootte rechts onderin!). Kijk dus goed uit vanmiddag, ga niet de bergen in. Realiseer trouwens dat dergelijke hagelstenen altijd lokaal zijn! Maar een gewaarschuwd mens…

Progtemp Kitzbuhel later vanmiddag; hierin is de opbouw van de atmosfeer tot grote hoogte af te lezen. Prikpunt is Kitzbuhel, let vooral op de hagelgrootte.

Tijdens de avonduren trekken de buien ook Salzburg, Niederösterreich en Oberösterreich in. Hier blijft het dus nog warm tot de avond. In Karinthië blijft het nagenoeg droog. Grote verschillen dus!

Zondagochtend ligt een zwakke storing net ten noorden van Oostenrijk. Het is tijdens de ochtend waarschijnlijk nog droog, maar in de loop van de dag leeft de buiigheid opnieuw op. Ook nu is kans op noodweer, met name in de regio Salzburgerland. Voor de buien uit wordt het met 22 tot 27 graden al iets minder warm.

Maandag volgt een omslag naar koel en nat juniweer. Net zoals de maand begon wacht ons een kletsnatte 24 tot 48 uur. Mogelijk behoort wateroverlast weer tot de opties. Bij temperaturen ver onder 20 graden is het koud.

Jeroen Elferink

Cityhouse Flipside Groot Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×