Noodweer regio Kufstein Hagel als Golfballen

ter illustratie golfballen die in de regio Söll naar beneden kwamen

Noodweer regio Kufstein Hagel als Golfballen

Hagel en hevige regen zorgden zondag voor talloze brandweeroperaties en schade in Tirol. Vooral de regio Kufstein werd getroffen. In Schwoich raakten meerdere mensen gewond door de hagel. Een modderstroom blokkeerde de B171 in Zams en een wandelgroep met kinderen moest per politiehelikopter worden gered.

Het extreme weer leidden zondag tot talloze schadegevallen en brandweeroproepen. De gemeenschap van Schwoich werd waarschijnlijk het zwaarst getroffen. “‘Overstromingen’ is een klein understatement”, zei burgemeester Peter Payr, terwijl hij de situatie in zijn gemeenschap na het noodweer samenvatte. De schade in de stad is groter dan die van in 2009.

Noodweer en gewonden in Schwoich

Volgens Payr raakten bij de enorme hagel met hagel ter grootte van een golfbal ook mensen gewond die niet op tijd onderdak konden zoeken. De meesten waren blauwe plekken. Volgens de burgemeester moesten er zelfs twee mensen in het ziekenhuis worden behandeld

De brandweer van Schwoich spreekt van “enorme schade”. Voor de brandweerkazerne was de hagel 30 centimeter hoog. Ondergelopen kelders, beschadigde auto’s en huizen en omgevallen bomen waren het gevolg van het noodweer. Vanaf zondag 17.00 uur was er geen elektriciteit in Schwoich. De telefoon- en internetverbinding is nog steeds instabiel of werkt nog steeds niet. Wellicht doet dit het weer in de loop van de dag.

Auto’s in Söll beschadigd door hagel

Een hevig onweer met hagel en zware regen trof rond 18.45 uur de regio Kufstein. Aan de Eibergstrasse (B173) raakten 30 auto’s ernstig beschadigd door een hevige hagelbui met hagelstenen van zo’n 4 tot 7 cm groot. Door de enorme schade, vooral aan de voorruiten, kon er met deze auto’s niet meer worden gereden, de diverse sleepdiensten hebben de auto’s afgevoerd. De weg (B173) was gedeeltelijk afgesloten en onbegaanbaar door bladeren, takken en ijs.

De politie meldde nog dat in Reith im Alpbachtal verschillende modderstromen hebben plaatsgevonden. Deze vervuilden de Alpbacher Landesstraße (L5) zwaar en maakten een deel ervan onbegaanbaar.

In Mariastein kregen de hulpdiensten te maken met een modderstroom van vier meter breed. Hierdoor kon er op een rijstrook op de L211 niet meer worden gereden. Er is een lokale omleiding ingesteld. Er raakte ook niemand gewond.

Even later vond er in Auffach een vijf meter brede aardverschuiving plaats, waardoor de enkelbaans gemeenteweg ook niet meer berijbaar was. De aardverschuiving begon in een zeer steil bos boven de gemeenteweg en eindigde uiteindelijk in een vlak weiland onder de weg.

In Scheffau am Wilden Kaiser is melding gedaan van verschillende kapotte daken, beschadigde auto’s en ondergelopen kelders. Volgens de lokale bewoners vielen er hagelstenen ter grootte van een ei. Volgens de eerste bevindingen raakten verschillende voertuigen beschadigd op de Loferer Bundesstraße (B178), waarvan sommige ernstig.
Hieronder een video vanuit Scheffau am Wilderkaiser.

Tiroolse weg na Modderstroom afgesloten

Zware regen begon rond 16.30 uur in Zams. Ongeveer tien minuten later vond er een modderstroom plaats nabij de Christophorus-basis, waardoor de Tiroler Straße (B171) over een afstand van ongeveer 50 meter niet meer zichtbaar was. De puinhopen stapelden zich op tot drie meter hoog, meldt de politie.

De politie zette een wegafsluiting in beide richtingen in en leidde het verkeer via de knooppunten Zams en Schönwies om naar de Inntal-snelweg. In dit gebied is de vignetplicht voorlopig opgeschort.

Hoe lang de B171 gesloten blijft, kon de politie zondagavond niet zeggen. De weg zal echter in ieder geval tot maandag niet begaanbaar zijn. Een staatsgeoloog moet de situatie beoordelen.

Wandelaars ingesloten

Ook de onverharde toegangsweg naar Alpe Alfuz en de parkeerplaats Steinseehütte werden door de modderstroom verplaatst. Als gevolg daarvan konden vier volwassenen en vier kinderen, die vanuit de hut op weg waren naar het dal, niet verder. De wandelaars wachtten op de Gaseilwiese op de politiehelikopter van Libelle, die hen redde en het dal in vloog. Ze bleven allemaal ongedeerd.

Zondagavond laat waren vele brandweerkorpsen van het land opgeroepen voor in totaal 124 acties.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Van Beeck tenten

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×