Morgenmiddag noodweer in Tirol verwacht

Noodweer Brixen im thale

Morgenmiddag noodweer in Tirol verwacht

Tropisch warme lucht heeft Oostenrijk bereikt. Hierdoor verloopt dit Pinksterweekend grotendeels zonnig en vrij warm, regionaal wordt het meer dan 30 graden. Maar het warme weer gaat ook gepaard met soms zware onweersbuien, zoals we de afgelopen dagen al gemerkt hebben. Morgenmiddag lijkt in het westen van Oostenrijk, oa in Vorarlberg en Tirol, de grote klapper te komen. We verwachten hier namelijk noodweer!


Vandaag lijkt het niet tot grootschalig noodweer te komen. De dag start fraai met veel zon en snel stijgende temperaturen. Vergeet de zonnebrandcrème niet want met een UV index van meer dan 8 verbrand je snel in de zon. De middag biedt eigenlijk perfect weer voor het zwembad met een mix van zon en wolkenvelden. Pas aan het eind van de middag kan ergens in het Salzburgerland of Tirol een flinke onweersbui tot ontwikkeling komen. Maar op de meeste plaatsen blijft het droog met temperaturen die stijgen naar 27 tot 31 graden.

Vanavond lost de enkele bui snel op en de nacht verloopt helder. De kans op een mistbank is klein en het koelt af naar een graad of 15 in de meeste dalen.


Morgenochtend is het opnieuw zonnig en mooi weer. De temperatuur lijkt nog makkelijker de zomerse waarden aan te tikken, maar tegelijkertijd nadert een koufront vanuit Zwitserland. Hierop zijn vanaf halverwege de middag in het westen (Vorarlberg, Tirol, Salzburgerland) zware onweersbuien mogelijk. Hierbij is kans op hagel, wateroverlast en zware windstoten tot 120 km/u. Kortom noodweer! Later tegen de avond kan ook een felle onweersbui vallen in Karinthië. Elders blijft het tot ver op de avond droog, maar de buien trekken ook uiteindelijk naar het oosten. Overal kan het dus tot onweer komen!


Zorgenkindje is vooral de regio ten noorden van Innsbruck/Inntal via Kufstein richting Salzburg. Hier aan de grens met Duitsland zullen de meest actieve onweersbuien tot ontwikkeling komen. Vooral in dit gebied is het risico op noodweer groot. Het zou ons niet verbazen als uit deze regio morgennamiddag beelden van hagelstenen van 3 tot 5 centimeter in doorsnee komen.

Maandag is het koufront inclusief onweersbuien doorgetrokken naar Hongarije en Tsjechie. Echter is het nog altijd zwoel warm en kan er opnieuw een bui tot ontwikkeling komen. Tussendoor is er ruimte voor de zon en de temperatuur stijgt naar 23 tot 27 graden. Ook tijdens de nieuwe week blijft het wisselvallig maar aan de warme kant.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Grittlmühle grote afsluitbanner

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...