Noordweststroming zorgt voor meer sneeuw

Gisterochtend waren ze op de Hintertux al druk bezig met sneeuwruimen, de komende dagen kunnen ze weer opnieuw beginneng

Noordweststroming zorgt voor meer sneeuw

Het is deze septembermaand goed raak als het gaat om verse sneeuw voor de hogere bergtoppen en gletsjers. Want er is meer sneeuw onderweg! Deze ochtend al als een koufront van west naar oost overtrekt en de sneeuwgrens daardoor zakt naar 1600 meter.


Vanmorgen worden we wakker met in Vorarlberg en Tirol inzettende regen en sneeuw. De noordweststroming voert een actief koufront aan die deze ochtend vrij rap richting het oosten trekt. Rond het middaguur ligt het koufront namelijk al boven het Wienerwald. Achter het front zitten losse regen- en sneeuwbuien. Daarbij blijft de sneeuwgrens op 1600 meter in het westen tot 1900 meter in het oosten. Kortom er gaat in de bergen weer sneeuw vallen, op de meeste plaatsen 10 tot 20 centimeter. Maar in de dalen is het te warm voor sneeuw, hier blijft het regen bij maximumtemperaturen vanmiddag tussen de 8 en 14 graden.

Tegen de avond wordt het snel droger en volgen er brede opklaringen. Ook ontstaat er gemakkelijk mist en nevel en koelt het hard af. Later in de nacht volgt nieuwe bewolking.

Veel verse sneeuw in de weerkaarten

Morgen beginnen we de dag met vooral hogere bewolking en in Vorarlberg en langs de Duitse grens regen. Elders is het nog lange tijd droog vandaag en heel af en toe breekt de zon flauwtjes door. Bovendien heeft de noordweststroming kort plaats gemaakt voor een wat zuidelijkere stroming. Dat zorgt voor een föhn-achtige condities. Maar de föhn gaat in de middag snel over in langdurige regen langs de noordkant. Tegelijkertijd blijft het droog aan de zuidkant en verloopt de woensdag vrij vriendelijk. Het wordt maximaal 11 tot 18 graden.

Donderdag keert de noordweststroming weer langzaam terug en overal in het land valt de hele dag regen. Vanaf 1800 meter is dit aanhoudende sneeuwval, aan de zuidkant ligt de sneeuwgrens op 2200 meter. Ook vrijdag blijft het nog lange tijd regenen en sneeuwen. Vanaf de middag wordt het droger. Opnieuw kan er 10 tot 20, lokaal zelfs 30 centimeter aan sneeuw vallen. In de dalen ligt het kwik rond of onder de 10 graden.

Ook het weekend blijft wisselvallig en koel. Zicht op mooi nazomerweer zien we vooralsnog niet!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Banner CMP Groot 1200x600

Banner Wens Chalets BV (900 x 600 px)

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht