Nordstau met sneeuwval op komst!


Nordstau met sneeuwval op komst!

We moeten vandaag maar even geen webcambeelden onder de 2000 meter gaan bekijk in Oostenrijk. Het is tijdelijk flink zacht en deze dinsdag valt geregeld regen tot grote hoogte. Maar het zachte dooiweer is goddank maar tijdelijk. Morgen wordt het al kouder bij een dalende sneeuwvalgrens, vanaf donderdag zien we een nordstau met sneeuw tot in de dalen die 2 dagen aanhoudt. Kortom de winter maakt een snelle comeback.

Vandaag is het in vrijwel heel Oostenrijk bewolkt, en vooral in Vorarlberg en Westelijk Tirol regent het stevig door. Hier valt soms 70 tot 100 millimeter regen. Samen met smeltwater bestaat het gevaar op lawine’s en overstromingen. Vanaf 2000 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Ook elders in Oostenrijk regent het geregeld, maar komen ook vaker droge momenten voor. Afhankelijk van de hoeveelheid wind liggen de maxima tussen 2 en 8 graden. In de bergen staat een stormachtige zuidwestenwind.

Vanavond blijft het weerbeeld nat en ook de nacht wordt niet veel beter. Wel neemt de wind in kracht af en stroomt langzaam koudere lucht binnen. Hierdoor begint de sneeuwvalgrens te zakken naar 1500 en lokaal zelfs 1000 meter. Dat is natuurlijk gunstig.

Morgen is het al een stukje kouder geworden, zo valt sneeuw tot in sommige dalen. Maar de sneeuwvalgrens is grillig en pendelt gedurende de dag tussen 800 en 1300 meter in. Dit afhankelijk van de neerslagintensiteit. Vooral in de Inneralpine en aan de zuidkant kan veel sneeuw vallen.

Donderdag keert de winter voorzichtig helemaal terug. De sneeuwvalgrens ligt tussen 700 en 900 meter in, en zakt tijdens de avonduren tot in de lagere dalen weg. Aan de zuidkant wordt het helaas droger en de nordstau krijgt gaandeweg de dag vorm. Vooral Tirol valt met de neus in de boter, hier valt een leuke laag tot in de dalen.

Vrijdag blijft de nordstau aanhouden, vooral in Salzburg en Tirol sneeuwt het soms stevig door. Het weekend brengt daarentegen juist zonnig en stabiel weer. De nachten verlopen dan koud en overdag is het kaiserwetter.

Jeroen Elferink

Sneeuwkettingenwinkel Display Advertentie SKW - winter 2023-2024 900x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...