November 2022: een vrij normale herfstmaand

November 2022 kende weinig extremen, toch viel er regionaal op 4 november al sneeuw tot in de dalen zoals hier in Mayrhofen

November 2022: vrij normale herfstmaand
Met een afwijking van slechts +0,2 graden ten opzichte van de norm was november 2022 een vrij normale herfstmaand in Oostenrijk. De laatste maand van de herfst kende maar weinig extremen, zowel in warmte als in kou. Ook het aantal zon- en neerslaguren waren niet uitgesproken bijzonder. Kortom eindelijk weer eens een ‘normale’ weermaand zonder extremen.


Op ons eigen weerstation in Brixen im Thale begon de maand nog warm met een nazomerse 18,7 graden op 1 november. Lokaal steeg het kwik zelfs naar 20 of 21 graden. Maar hierna volgde een vrije val met op 5 november overdag nog maar een graad of 6 en een minimum rond 0 tijdens sneeuwval. Op die dag viel er in sommige dalen namelijk enige tijd sneeuw tot in de dalen. Het was voor het eerst sinds de zomer dat het op sommige plaatsen onder de 1000 meter even wit werd. Maar een lang leven had de sneeuw niet, naast dat de bodem nog warm was steeg het kwik ook weer naar de 10 tot 14 graden. Een aantal iets mildere dagen volgde, zo ook in Brixen im Thale. Met föhn steeg het kwik in de bekende dalen zelfs nog één keer naar 17 of 18 graden.

Opvallend was het relatief koele slot van november 2022. Vanaf 20 november zocht de wind vaak de oosthoek op en stroomde koudere continentale lucht uit over Oostenrijk. Tijdens de nachten kwam het tot vorst op en op 3km hoogte was het ook overdag -15 graden. Met af en toe neerslag viel er vaak sneeuw tot in de dalen. De meeste sneeuw viel op 22 november, met rondom de hoofdkam zelfs een sneeuwdump.
Oostenrijk Itter

Maar echt diep winters zoals eind november 2021 was het aan het eind van deze novembermaand nog niet. Overdag kwam de temperatuur onder de 1500 meter vaak boven nul. Hierdoor smolt de sneeuw uiteindelijk weer weg in de lagere gebieden zoals ook zichtbaar is hierboven.

Kortom november 2022 was een vrij normale novembermaand. Helaas viel de winter nog niet al te heftig binnen tijdens het slot van de maand. Kortom laten we hopen dat december 2022 wel diep winters gaat verlopen. Of dat ook zo is lees je in dagelijkse weerbericht.

(bronnen: ZAMG/DWD)

Chalet.nl grote banner 900-600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...