November start met veel sneeuw voor de gletsjers

November start met veel sneeuw voor de gletsjers

November staat voor de deur en het wintersportseizoen komt snel dichterbij. Tot nu toe verliep het najaar dramatisch voor de gletsjerskigebieden, met weinig sneeuw en soms bijzonder hoge temperaturen. Natuurlijk was dat wel genieten voor nazomerliefhebbers, deze herfst kwamen ze goed aan hun trekken. Maar sneeuw is voor gletsjerskigebieden meer dan welkom, en eindelijk worden hun gebeden verhoord.

Voordat het zover is, krijgen we vandaag nog te maken met relatief hoge temperaturen voor eind oktober. Er staat een flinke föhn, deze maandagochtend met voornamelijk milde temperaturen. Wel komt er veel sluierbewolking voor. In de loop van de dag wordt de bewolking dikker en krijgt de zon het moeilijker. Uit de bewolking valt vanmiddag in Karinthië soms al regen. Het wordt ondanks de bewolking maximaal 18 tot 22 graden.

Vanavond is het bewolkt en breidt een gebied met regen zich uit over heel Oostenrijk. Tijdens de nacht is het regenachtig en begint het boven de 1600 tot 1900 meter te sneeuwen. Zo kan er op de gletsjers al 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen.

Morgen blijft het bewolkt en regenachtig gedurende lange tijd. De sneeuwgrens blijft schommelen tussen 1600 en 1900 meter. Wel wordt het in de loop van de dag geleidelijk iets droger. In de dalen is het fris, met maximaal 9 tot 13 graden.

Woensdag is het nog één keer prachtig herfstweer. Hoewel de temperaturen niet al te hoog zijn met 11 tot 15 graden, schijnt de zon geregeld flink.

Donderdag en vrijdag trekt een langzaam trekkend lagedrukgebied over de Oostenrijkse Alpen. Het gaat flink regenen, en in de bergen valt een dik pak sneeuw. In eerste instantie ligt de sneeuwgrens rond 1700 meter, maar in de loop van vrijdag kan de sneeuwgrens zakken naar 1000 meter. Dat is de laagste sneeuwgrens sinds afgelopen zomer. De exacte sneeuwhoeveelheden zijn nog wat onzeker, maar in de berekeningen schommelt dit voor het hooggebergte tussen 40 en 80 centimeter.

Jeroen Elferink

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×