Oktober 2022: record zonnig en warm

Het was vaak heerlijke terrasweer in oktober 2022

Oktober 2022: record zonnig en warm
Oktober 2022 ligt alweer achter ons en de laatste herfstmaand is begonnen. Nog even en we staan weer op de lange latten in Oostenrijk. Maar oktober 2022 liet dit jaar absoluut nog niet aan de winter denken. Het was vaak zonnig, record zonnig, en erg warm. Kortom een echte nazomermaand!
Na een koud en fris einde van september begon oktober warm. Ook op eigen weerstation in Brixen im Thale (800m). Hier steeg de middagtemperatuur van slechts 13 graden op de 1e oktoberdag naar 22 op de 6e dag. Hierbij was veel ruimte voor de zon en met weinig wind was het heerlijk terrasweer. Wel waren de nachten fris met minimumtemperaturen tussen de 2 en 5 graden. In de lagere gebieden was het overdag nog warmer. Regionaal steeg het kwik meerdere dagen naar de zomerse 25 graden, zoals in Bregenz maar ook Innsbruck en Klagenfurt. Omdat de lucht amper vocht bevatte was er ook geen sprake van hardnekkige mistvelden die in dit jaargetij wel eens voorkomen.

Halverwege de maand kwamen met een zuidwestelijke stroming nog wel eens storingen voorbij. Maar ook nu bleef het door deze stromingshoek vrij warm, dagelijks steeg het kwik wel ergens nog naar de 20 graden. Zo ook op ons eigen station, maar vaker was het in Brixen net niet 20 graden.

Volop zon in de bergen terwijl het laagland te maken had met mist (28 oktober, bron NASA)

Het einde van de oktober 2022 werd opnieuw gekenmerkt door veel zonneschijn en hoge temperaturen. Maar omdat de zon steeds minder kracht kreeg was het wel lastiger de 20 graden te halen op ons eigen station. Toch zagen we nog steeds dikke 20-ers onder de 600 meter. Ook begon hardnekkige mist in het laagland een rol te spelen zoals op de satelliet opname van 28 oktober hierboven zichtbaar is.

(bron ZAMG)

Record zonnig en warm
Zo gaat oktober 2022 in Oostenrijk de boeken in als een record zonnige en warme maand. Nog nooit sinds het begin van de metingen scheen de zon zo vaak (24% vaker dan gemiddeld). Ook was het record warm, gemiddeld 3,7 graden warmer dan het gemiddelde. Bijzonder was het feit dat het gemiddelde voor oktober op meetstation Sonnblick (op ruim 3000 meter hoogte) voor het eerst gemiddeld boven 0 lag. Kortom een oktobermaand met veel nazomerweer. Maar we hopen natuurlijk dat dit geen voorbode is voor de winter!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...