Oktober eindigt nazomers warm

Oktober eindigt dit jaar nazomers warm met veel zon en hoge temperaturen

Oktober eindigt nazomers warm

Na de storing van gisteren, waarbij het lokaal eigenlijk nog best een mooie dag was, wordt het vanaf vandaag weer nazomers warm. Door de komst van een hogedrukgebied schijnt de zon op veel plaatsen. Wel is de lucht vanmorgen nog vochtig waardoor er in sommige dalen een dik pakket mist of hochnebel hangt. Op de meeste plaatsen lost deze voor het middaguur op. Daarbij loopt vanmiddag de temperatuur op naar een aangename 14 tot 16 graden.

Komende avond en nacht is het helder. Onder een sterrenhemel koelt het rap af naar waarden rond of zelfs iets onder het vriespunt.Tegelijkertijd ontstaat er ook mist en nevel in sommige dalen. De grootste kans hierop is weggelegd voor de grote dalen zoals het Rhein- en Inntal.

Op sommige plaatsen in met name het westen en oosten kan laaghangende bewolking en mist een spelbreker zijn morgen

Morgen kan in sommige dalen hochnebel en mist een spelbreker van een mooie ochtend zijn. Nog steeds is het héél moeilijk om aan te geven in welke dalen dit het geval zijn. Helaas doen weermodellen het niet zo goed op dit soort zogenaamde stralingsnachten. Daardoor kan het dus best zijn dat de verschillen per dal heel groot zijn. Zeker is dat boven de mist en andere laaghangende ‘troep’ de zon uitbundig schijnt. Opnieuw lukt het op de meeste plaatsen (ruim 80% van Oostenrijk) om de lage ‘troep’ en mist weg te branden. Wat volgt is een prachtige middag. Daarbij wordt het zelfs nazomers warm met 15 tot 18 graden. Bovendien kan het in de stad Salzburg zelfs 18 graden worden!

Vrijdag zijn de mist en laaghangende bewolkingskansen een stuk kleiner. Dat komt omdat er meer stroming in de atmosfeer komt te staan. Daar waar het vandaag en morgen nagenoeg windstil is, komt er vrijdag een stevige zuidenwind in de bergen te staan. Deze ruimt makkelijk de grenslaag op. Met de grenslaag wordt de onderste honderd meter vaak bedoelt. Hier ontstaat vaak in dit jaargetij een inversie. Kortom de vrijdag is overal flink zonnig en nazomers warm. De temperatuur stijgt naar 16 tot 19 graden.


Zaterdag is het op en top nazomers warm in Oostenrijk. Ondertussen duwt wel een storing tegen de zuidkant van de hoofdkam aan. Maar dit mag de pret nog niet drukken want het is het nog prachtig weer. Uiteindelijk stijgt het kwik naar 16 tot lokaal 20 graden. Dat is echt uitzonderlijk warm zo laat in de herfst. Ook zondag is het nog lange tijd prachtig weer maar storingen komen dichterbij. Maandag is het dan gedaan met het mooie weer.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Chaletnl-banner-900x600

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht