Sluit oktober koud af met sneeuwval?

Deze week is het alles behalve koud in Oostenrijk. Tot nu toe lijkt oktober dan ook meer op een zomermaand. Gisteren steeg de temperatuur nog naar ruim 27 graden, een oktoberrecord! Maar na het weekend zijn er tekenen dat het wel eens flink kouder kan gaan worden. Er is zelfs hoop op winterkou en sneeuw.Vandaag
is het in Oostenrijk prachtig nazomerweer. De zon schijnt in heel Oostenrijk flink. Wel is de föhn minder sterk als tijdens de afgelopen dagen. Hierdoor is de lucht schoner maar ligt er ook vooral in het oosten veel nevel en mist. Deze zal bijvoorbeeld in Wenen maar moeilijk wegbranden. In de bergen hebben ze geen last van de mist en nevel en is het met 23 graden in de dalen op en top nazomer. Lokaal kan het kwik hier zelfs nog even stijgen naar 24 of 25 graden. Op 2000 meter is met 18 graden ronduit zacht voor eind oktober.


Ook morgen en donderdag verandert er maar weinig aan het weerbeeld. Onder leiding van een hogedrukgebied wordt er vrij zachte lucht richting Oostenrijk getransporteerd. Geholpen door de föhn kan het dagelijks wel ergens 23 of 24 graden worden. Kortom een vleugje zomer. Wel is het zo dat de inversie stabieler en stabieler wordt in Nieder- en Oberösterreich. Hier kan men nog wel eens onder een dik nevelpakket bedrogen uitkomen.


Tijdens het weekend is het nog altijd prachtig weer in Oostenrijk. Maar op de weerkaarten zien we het stromingspatroon drastisch veranderen. Een lagedrukgebied probeert zich te nestelen boven Scandinavië waardoor de stroming van zuidelijk naar noordelijk verandert. De zachte toevoer wordt hiermee afgeknepen. Een koufront ligt dan klaar om na het weekend Oostenrijk aan te doen.


En als het dan een beetje meezit belanden we na het weekend in de polaire lucht. Daarbij stijgt de kans op sneeuwval tot in de dalen aanzienlijk. Zou het dan toch? We houden het in de gaten!

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Banner CMP Groot 1200x600

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht