Oktober start met ongekend warm nazomerweer

Helaas zijn de meeste zwembaden nu in oktober gesloten, maar een duik had prima gekund!

Oktober start met ongekend warm nazomerweer

Oktober is begonnen en het wintersportseizoen komt dichter en dichterbij. Maar het weer wil maar niet om naar de herfst. Hoewel we gisteren een dipje hadden met regenbuien en meer bewolking, is het vanaf vandaag weer warm nazomerweer. De temperaturen stijgen de komende tijd richting recordwaarden.

Vanmorgen komt nog wel her en der mist of nevel in de dalen voor. Deze mist en nevel lossen vrij gemakkelijk op waarna de zon goed te zien zal zijn. De eerste middag van oktober verloopt zonovergoten en met maar weinig wind klimt de temperatuur hard. Zo is het tijdens de ochtend nog fris, maar uiteindelijk wordt het maximaal 23 tot 26 graden. Normaal ligt de middagtemperatuur aanvang oktober tussen 15 en 18 graden.

Vanavond blijft het helder, maar koelt het wel hard af. Tijdens de nacht komt het kwik in de meeste dalen onder de 10 graden uit.

Morgen begint de dag helder en fris, in sommige dalen is het slechts 5 graden. Maar de zon warmt de lucht snel op en bij een aantrekkende zuidenwind wordt nog wat warmere lucht aangevoerd. In de meeste dalen bereiken we zomerse temperaturen, het zou zelfs 26 of 27 graden kunnen worden. Dus tijdens de vroege ochtend is nog een jas nodig, terwijl de middag ruimte biedt voor korte broeken.

Dinsdag wordt voorlopig de warmste dag in deze verwachting, de temperatuur stijgt verder en komt tussen 25 en 29 graden uit. Ook stijgt de vorstgrens naar 4300 meter, wat echt ongekend hoog is (zelfs midden in de zomer). Bij een aantrekkend föhn windje weet het op de bekende föhn dalen zelfs nog wat warmer te worden. Misschien halen we voor het eerst sinds de jaren 50 wel weer de tropische 30 graden in oktober. Mocht de temperatuur boven 30,1 graden uitkomen is dat een absoluut maandrecord.

Woensdag slaat het weer tijdelijk om, de stroming draait naar het westen en storingen bereiken Oostenrijk. Maar aan het eind van de week zien we opnieuw een hitteoffensief vanuit het zuiden. Wellicht gaan we nogmaals naar zomerse of lokaal tropische waarden…

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk Logo

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×