Oktober start winters met zware sneeuwval

Vandaag is er nog geen vuiltje aan de lucht, maar dat gaat de komende 24uur snel veranderen. Vanmiddag zagen we al vanuit de ruimte waar het slechtere weer vandaan komt. Een afgesnoerd hoogtelaagje boven Frankrijk trekt richting Oostenrijk, terwijl er tegelijkertijd een kou uitbraak dichterbij komt. Beide systemen vinden elkaar morgen boven Oostenrijk, en versterken elkaar. De eerste dag van oktober start winters met veel sneeuwval!

Komende avond en nacht betrekt het vanuit het Westen, waardoor het ook eventjes niet meer tot nachtvorst komt. Nog voor middernacht begint het in Voralberg te regenen en deze regen trekt in de nacht richting Tirol en Salzburg. Morgenochtend regent het dan aan de gehele Noordkant, waarbij de wind naar het Noorden draait.

Daarbij ligt de sneeuwgrens in de ochtend nog op 2500 meter maar met het instromen van de koelere lucht zakt deze al wel. Rond het middaguur sneeuwt het al tot 1700 meter. De neerslag begint ook over de hoofdkam richting Oost-Tirol en Karinthië te trekken. In het Oosten is het nog lange tijd vriendelijk en mild.

In de middag begint tegen eerdere verwachtingen in de sneeuwval te intensiveren, bij een zakkende sneeuwgrens. Voor het weekend leek het nog om een maximaal 15 centimeter te gaan, ondertussen is meer dan het dubbele mogelijk. Alles lijkt precies perfect samen te vallen, vooral in Voralberg en Tirol.

Als de avond valt sneeuwt het aan de Noordkant tot 1000 meter en lokaal zelfs nog lager. Veel dalen gaan ook wit worden, wie onderweg is moet rekening houden met gladde en versneeuwde wegen. Kom niet voor verassingen te staan en neem sneeuwkettingen mee.

Oostelijk vanaf de lijn Lienz-Kaprun-Salzburg vallen de hoeveelheden mee, maar Westwaarts lopen de hoeveelheden al snel op. Over het algemeen valt er hier 20 tot 30 centimeter sneeuw, een behoorlijk nette laag. Uitschieters zien we rondom Solden en het Stubaital, hier is een halve meter mogelijk! Het zou mij persoonlijk ook niet verbazen als er soortgelijke hoeveelheden in het Arlgebergte valt.

Kortom er wachten voor dinsdagochtend mooie plaatjes op ons. Tenminste vooral in Voralberg en Tirol, Oostwaarts valt het allemaal mee.

Na dinsdag is het eerst nog wisselvallig, maar al wel weer een stuk milder met een hogere sneeuwgrens. Vanaf woensdag lijkt de nazomer opnieuw terug te keren, met temperaturen richting de 20 graden.

Maar eerst de kou en sneeuwval…

Jeroen Elferink

Summit Travel

 

CampingWelt Grote banner

 

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×