Oktober blijft voorlopig te warm en zonnig

oktober 2022 verloopt tot nu toe te warm (stand tot 18 oktober)

Oktober blijft voorlopig te warm en zonnig

Tot nu toe verloopt oktober 2022 aan de warme kant, gemiddeld is het nu al 2 graden te warm. Ook de komende dagen blijft het voorlopig warm en vaak is het zonnig herfstweer. Hierdoor lijkt het erop dat oktober 2022 toch echt flink te warm gaat worden. Maar vergeet ook de zon niet, want die schijnt ook al meer dan het langjarige gemiddelde.

Vandaag schijnt opnieuw de zon flink vanaf Vorarlberg tot aan Karinthië. Daarbij loopt de temperatuur in deze regio’s op naar waarden tussen de 20 en 22 graden. Kortom een heerlijke dag. Maar tegelijkertijd ligt er een zwak koufront over de noordelijke deelstaten. Hierdoor komt er meer bewolking voor vanaf het Salzburgerland en verder noordoostwaarts. Uit deze bewolking valt deze ochtend nog een licht buitje. Maar vanmiddag blijft het overal droog. Door deze bewolking blijft de maximumtemperatuur in deze regio’s onder de 20 graden.

Komende avond en nacht klaart het overal breed op en kan er gemakkelijk wat nevel of mist ontstaan. Vooral in het oosten kan het goed dichtslippen. Later in de nacht trekken er ook velden met hoge sluierbewolking over Tirol en Vorarlberg.

Morgenochtend beginnen we de dag deels met zon deels met mist. Vooral in de lagere gebieden kan hardnekkige mist en lage bewolking hangen. Maar toch lukt het de zon aardig om de meeste lage zooi weg te branden. De middag verloopt overal vriendelijk en warm, met name langs de noordkant schijnt de zon flink. Toch komen er ook meer wolkenvelden voor in Karinthië en Stiermarken. Hier kan de zon het soms best lastig krijgen. Het wordt maximaal van oost naar west 15 tot 23 graden.


Vrijdag nadert een storing Oostenrijk. Na een vriendelijke start met föhn langs de noordkant raakt het snel bewolkt. De middag verloopt uiteindelijk bewolkt en regenachtig in Vorarlberg en Tirol. Elders blijft het nog langer droog. Aan het eind van de dag breidt de regen ook uit naar het Salzburgerland en Karinthië. Hierbij kan het even flink doorregenen. Mogelijk gaat de regen ook gepaard met windstoten en onweer. Het kan best even turbulent weer zijn vrijdagavond. Voor de regen uit wordt het maximaal een graad of 20.

Zaterdagochtend trekt de laatste regen snel weg en de middag verloopt vriendelijk en zonnig. Opnieuw zien we voor oktober hoge temperaturen met maximaal 18 tot 21 graden. Ook de zondag verloopt vriendelijk met geregeld de zon erbij. Wel trekt er een föhn aan en kan het zomaar weer eens langs de noordkant 23 of 24 graden worden.

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...