Omslag naar koud weer met sneeuw

Vanaf zondag weer witte bergen!

Omslag naar koud weer met sneeuw

Voor sommigen betekent het eindelijk een omslag, terwijl anderen afscheid moeten nemen van het warme nazomerweer. Dit weekend, wanneer de herfstvakantie begint, staat ons een weersverandering te wachten. De wind zal naar het noorden draaien, en het zal aanzienlijk kouder worden. Bovendien zullen we voor het eerst dit seizoen sneeuw zien onder de 2000 meter.

Vandaag is van de aanstaande omslag nog weinig te merken. Net zoals de afgelopen dagen is het opnieuw stabiel nazomerweer. Wel is het vandaag wat bewolkter, met vooral vanmiddag hoge (sluier)wolkenvelden. Toch doet de zon het vooral tijdens de ochtenduren nog goed. De temperatuur ligt deze ochtend nog wat aan de koele kant, maar het wordt maximaal 23 tot 27 graden.

Morgen is de hoge bewolking doorgetrokken en kunnen we overal weer genieten van volop zonneschijn. Daarbij trekt een fohn wind aan wordt het nog wat warmer dan vandaag. Lokaal kan het een zomerse 28 graden worden. Het wordt dus nog echt even genieten van de zon en hoge temperaturen.

Ook zaterdag stijgt het kwik snel, het wordt opnieuw zomers warm. Maar de bewolking neemt tijdens de middag vanuit het noorden toe. Het is het voorteken voor totaal ander weer. Zaterdagavond begint het in Vorarlberg en Tirol te regenen en tijdens de nacht breidt de regen uit over heel Oostenrijk.

Daarbij draait de wind naar het noorden en stroomt koude lucht uit. Tijdens de nacht en zondag overdag ligt de sneeuwgrens tussen 1600 en lokaal 1200 meter. De bergen zullen dus wit worden! Op 2000 meter ligt het kwik zondagmiddag rond -3 graden.

Vrijwel de hele zondag blijven sneeuwbuien vallen boven 1600 tot lokaal 1200 meter. Echter hoeft men zich niet te verheugen op grote sneeuwhoeveelheden. In de laatste prognoses komen we niet verder dan een centimetertje of 10. Maar in de weerkaarten zien we dus eindelijk wel weer sneeuwberekeningen. Dat is mooi en goed nieuws.


Keert na het weekend weer de nazomer terug? Helaas is daar nog geen goed antwoord op te geven. De berekeningen komen met winden uit de richting oost tot zuid, en boven het oosten van Europa ligt zowaar koude lucht klaar. Mocht de wind daar vandaan komen (40% kans) blijft het bijzonder koud voor oktober, met op 1500 meter middagtemperaturen rond -5 graden(!!). Echter lijkt een zuidstroming (60% kans) iets realistischer, en keert de föhn terug.

Jeroen Elferink

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...