Onbestendiger weer, overgang naar flink zachte pistes

Gisteren scheen de zon nog flink in Westendorf

Onbestendig weer, overgang naar flink zachte pistes

Tot gisteren was het een aantal dagen mooi wintersportweer. Weliswaar was het (extreem) zacht overdag, tijdens de nacht kwam het nog wel tot vorst. Hierdoor waren de skipistes tot zeker het middaguur of de hele dag op de noordhellingen mooi hard. Dit gaat helaas vanaf vandaag veranderen, een overgang naar onbestendiger weer volgt. Hierdoor zullen de pistes flink zacht worden, ook tijdens de ochtenduren al.

Vanmorgen is het op veel plaatsen bewolkt en uit de bewolking valt met name aan de grens met Duitsland af en toe regen. Omdat het afgelopen nacht ook bewolkt was, liggen de minima tot in de bergen ruim boven nul. Hierdoor zullen de meeste pistes al vanaf de ochtend zacht zijn. In de loop van de ochtend wordt het overal droog en rondom de hoofdkam breekt geregeld de zon door. Zeker ten zuiden daarvan breekt de zon nog goed door, toch zijn de opklaringen van relatief korte duur. Later raakt het namelijk opnieuw bewolkt en tegen de avond volgt aan de zuidkant regen. Het wordt maximaal 7 tot 16 graden.

Waar liggen de noord- en zuidkant?

Morgen begint de dag opnieuw met veel bewolking en vanaf de hoofdkam zuidwaarts valt geregeld regen. Sneeuw is pas vanaf 1800 meter mogelijk. Kortom het weerbeeld is onbestendig, en met opnieuw geen vorst zullen de pistes vrij zacht blijven. Later op de dag kan de zon nog heel kort doorbreken aan de noordkant. Ondertussen ontstaat een föhn aan de noordkant waardoor het hier erg zacht blijft, de maxima komen hier tussen 10 en 17 graden uit.

Zaterdag blijft de zuidkant te maken houden met regen en sneeuw vanaf 1800 meter, de noordkant profiteert van een neerslagschaduw en föhn. Doordat de föhn sterker wordt, breekt het wolkendek hier vaker en kan het met een beetje zon opwarmen tot 18 graden. Kortom grote verschillen binnen Oostenrijk.

Zondag is het overal bewolkt en druilerig weer, geregeld valt er regen. Sneeuw valt pas in de bergen vanaf 1500 tot 1700 meter. Ook maandag zijn buien mogelijk, maar tot 1400 meter is dit voornamelijk regen. Hierdoor zullen zeker de lagere skipistes flink zacht en papperig blijven. Enige verbetering is er vanaf 1600 tot 1800 meter en natuurlijk helemaal op de gletsjers.

Vanaf dinsdag neemt een nieuwe hogedrukgebied het over, de zon keert terug. Maar na een frissere dinsdag blijft het uitgesproken zacht voor februari. Zicht op ‘echt’ winterweer is er niet en de dalen zullen dus tijdens de 1e voorjaarsvakantieweek groen blijven. Hopelijk biedt de 2e voorjaarsvakantieweek betere papieren.

Jeroen Elferink

Mesnerwirt Westendorf

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Turner Logo 2023 wit

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×