Ondanks dipje ongekend warm en zonnig voor september!

Momenteel is het flink zonnig en warm in Oostenrijk. Ook vanuit de ruimte was dit goed te zien, een sterke uitloper van het Azorenhoog houdt storingen op afstand. Maar helaas komt er heel kort een kink in de kabel, donderdag maar vooral vrijdag krijgen we te maken met een tijdelijk dipje.

Morgen merken we daar nog weinig van, opnieuw is het wolkeloos, warm en heet. Met temperaturen die lokaal de 30 graden kunnen aanraken is het voor medio september bijzonder warm. Overal dus zwembadweer, en op een paar sluier wolken tegen de avond aan na is er niets aan de hand. De nacht verloopt fris, met alweer bijna 12 donkere uren kan het afkoelen richting de 10 tot 14 graden.

Overmorgen, donderdag, volgt er een koufront vanuit het Noorden. De dag start in Voralberg al bewolkt en druilerig, elders nog relatief zonnig. In het Zuiden en Oosten verloopt het nog tot in de middag zonnig en warm, in Tirol en het Salzburgerland begint het nog voor het middaguur te regenen en onweren. Daarbij kan er een stormachtige wind staan! In de middag trekken er vooral over midden Oostenrijk enkele stevige onweersbuien. In Voralberg wordt het slechts 19 graden, terwijl het in Wenen nog 28 graden wordt. In de avond krijgt heel Oostenrijk met regen te maken.

Vrijdag zitten we dan in het dipje, met veel bewolking en lagere temperaturen verloopt de dag nat. In een strook van Tirol naar Oberosterreich kan er 30 tot 50mm regen vallen, langer droog blijft het in Karinthië. Desondanks zeker geen lage temperaturen voor medio september, want op een koufront rond deze tijd mag je zeker lagere temperaturen verwachten. Het wordt nog 20 tot 25 graden! Ook de sneeuwgrens ligt te hoog, nergens komt het tot sneeuwval.

Zaterdag knapt het weer op, er valt nog een laatste bui maar al snel loopt de luchtdruk op. Met de aanvoer van drogere en warmere lucht klaart het in de middag breed op. In totaal is er een goede bak water gevallen, 90% van Oostenrijk heeft zeker 10mm ontvangen.

En dat is ook gelijk de laatste neerslag voor een langere tijd, want vanaf zaterdagmiddag/zondag komt de warmte weer helemaal terug. De herfst, laat staan een vroege winterse uitbraak, laat nog op zich wachten. We krijgen te maken met een standvastige Zuidenwind onder leiding van een nieuwe blokkade (Europees model berekend zelfs een omega blokkade).

Dan nog maar genieten van de zomer, op een tijdelijk dipje na…

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Banner Chalethuren Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...