Ondanks sneeuwval is de nazomer niet weg te krijgen

Diep winters in Gaschurn, Voralberg.

Het was vandaag diep winters, met lokaal al een dik pak sneeuw tot in de hogere dalen. Het leverde wel mooie plaatjes op zoals hierboven in het skigebied van Montafon. In deze regio viel de meeste sneeuw, enkele stations hebben al ruim 40 centimeter gemeld. Dat is goed nieuws, vooral voor de gletsjergebieden. Want die hebben deze sneeuw hard nodig, vooral met de vooruitzichten.

Na de opklaringen van vanmiddag, begint vanavond de lucht vanuit het Westen opnieuw te betrekken. Het gaat motregenen en vanaf 2000 meter ook motsneeuwen, waarbij de sneeuwgrens begint te stijgen. Het komt overal ten Noorden van de hoofdkam niet tot vorst, alleen in Karinthië of Stiermarken kan het tot in de dalen vriezen.

Morgenochtend arriveert een warmtefront waardoor de sneeuwgrens verder stijgt, tot over de 3000 meter. Dus zelfs op de gletsjers gaat het weer een beetje dooien. Het warmtefront dat ondanks vanuit het Noorden komt, zorgt ervoor dat Oostenrijk afgesnoerd wordt van de koude pool stroming. Maar daardoor is het morgen wel de hele dag zwaar bewolkt en druilerig, alleen langs de Karawanken kan de zon langer schijnen. Op 1500 meter stijgt de temperatuur naar een graad of 8 waardoor het weer snel groen zal zijn.

Overmorgen, donderdag, trekt het hogedrukgebied dat eerst boven Frankrijk lag over Oostenrijk heen waardoor het stabiel en droog wordt. De zon is er al flink bij en bij een naar het Zuiden draaiende wind wordt warme lucht aangevoerd. De nazomer geeft het dit jaar niet op! Het wordt met veel zon 17 tot 21 graden. In het Westen kan in de dalen mist blijven hangen.

Vrijdag en ook het weekend brengen prachtige nazomer. Met veel zon en hoge temperaturen is de winter weer ver weg, al kan er in sommige dalen mist ontstaan die de hele dag aanwezig blijft. Oktober en november zijn niet voor niets de typische periode’s waarin het ‘unter grau oben blau’ is. Dan moet je het dal gewoon ontvluchten en de bergen in gaan. Bij een openbrekend mistdek, zoals in het Inntal kan het 24 graden worden. Bij mist duidelijk lagere waarden. Op 1500 meter is het met 12 tot 14 graden erg warm voor de tijd van het jaar.

Na het weekend is er een kleine kans (~25%) op een vergelijkbare kou-uitbraak zoals nu met opnieuw sneeuwval tot onder de 1500 meter. Maar het overgrote deel (~75%) van de opties gaat voor aanhoudend nazomer, waarbij er zelfs een kans is op erg warm weer (~50%). Maar af en toe lijkt er een kleine opening te zijn voor een koudere opties, maar vooralsnog ga ik met de modellen mee. Ik denk dat we volgende week mooie en warme nazomer dagen gaan krijgen met temperaturen tussen de 18 en 25 graden.

Jeroen Elferink

Ski Outlet Logo

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht