Onderzoek: één op de vier skiet nog

Kaprun Kitzsteinhorn Gletsjerjet 3 en 4

Onderzoek: één op de vier skiet nog

Betekent dit het einde van het wintertoerisme? Wel volgens een onderzoek in opdracht van KURIER.

Volgens het onderzoek geloofd een overgrote deel van de bevolking niet meer in het skiën en de toekomst van de wintersporttoerisme.
Ooit was het skiën niet alleen een populaire sport in Oostenrijk maar ook een onderdeel van de Oostenrijkse cultuur. De derde, vierde en vijfde klas volgden elk een week skilessen.

Op deze manier werd de magie van de pistes doorgegeven. Niemand trok dat in twijfel, skiën hoorde er gewoon bij.

Sluitingen en faillissementen

Volgens het onderzoek skiet 58% van de volwassenen helemaal niet en 17% minder vaak dan één keer per jaar. Ook het beeld van witte banen in een groen landschap heeft een rem gezet op het skiplezier aldus OGM-chef Wolfgang Bachmayer.

De prijsstijgingen zou ook gevolgen geven volgens Bachmayer, met name voor het toerisme. “Gezinnen uit de middenklasse met kinderen denken wel twee keer na of ze zich een dagje uit met onkosten van 200 euro kunnen of willen veroorloven,” Maar ook is volgens Bachmayer de skimarkt kleinen dan men denkt.

Pitztaler Gletsjer Zonnenpanelenpark Zonnenpanelen

Zonnenpanelenpark op de Pitztaler Gletsjer.

Tijdens de pandemie werden veel bedrijven overeind gehouden door de financieringsgolf, “maar de sluitingen en faillissementen zullen snel komen”, aldus Bachmayer.

Milieu en klimaat

Een toenemende rol is toch wel de klimaat- en milieubescherming. Volgens de enquête schrijft 62% het gebrek aan sneeuw toe aan de klimaatverandering, 35% denkt dat het een gewone gril van het weer is. Ook gelooft 59% niet dat het skitoerisme in Oostenrijk toekomst heeft. Elke tweede persoon vindt ook dat de sector andere aanbiedingen voor het wintertoerisme moet ontwikkelen.

De klassieke wintersport in Oostenrijk staat voor een grote ommekeer”, aldus Bachmayer.

De mogelijke verschuiving van de sneeuwgrens baart zorgen, bij een toename van 1 graad zou de sneeuwgrens met 150 meter doen opschuiven. Dit was ook de teneur van de deelnemers aan het ORF-programma “Im Zentrum”. De economische factor van het wintertoerisme stond buiten kijf. Het Oostenrijkse toerisme is direct en indirect verantwoordelijk voor 330.000 voltijdse banen, aldus Anna Burton, econoom bij het Oostenrijks Instituut voor Economisch Onderzoek (WIFO).

Millieuvriendelijke vakanties

Toch zit de organisaties in het wintertoerisme niet stil en heeft men veel Veel vertrouwen in het winterseizoen ondanks “energiecrisis”. Volgens Franz Hörl, woordvoerder toerisme van het ÖVP is het wintertoerisme milieuvriendelijk.  De heen- en terugreis veroorzaakt ongeveer de helft van de CO2-uitstoot, ongeveer 32 procent is te wijten aan accommodatie en slechts 18 procent aan skiën. Ook is het aandeel hernieuwbare energie de laatste jaren toegenomen.

vliegtuig Vliegveld Innsbruck

Het liefst wil men dat dit per trein gaat.

Ook wil men dat zoveel mogelijk met de trein wordt gereisd in plaats van “vliegen naar de sneeuw”. |Het doel is ook dat het aandeel van 4% wordt vergroot door bijvoorbeeld hotels die vijf procent korting geven aan treinreizigers aldus Hörl

Voor ex-ski-racer Michaela Dorfmeister is het een betreurenswaardige ontwikkeling dat steeds minder mensen skiën. Kinderen en jongeren moeten gratis kunnen skiën, eiste ze. Hörl verwees naar talrijke aanbiedingen in verschillende skigebieden. Kinderen zijn tenslotte de toekomstige vakantiegangers.

Lees ook: Energieverbruik kabelbanen, de feiten en mythen

Bron: ORF

Summit Travel banner 2020 1000x600

Chalet.nl grote banner 900-600

Superskicard

© superskicard.com

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×